Diyabetik retinopati olgularında optik koherens tomografi anjiyografi parametreleri ile görme keskinliği arasındaki korelasyonun analizi
Analysis of the correlation between optical coherence tomography angiography parameters and visual acuity in diabetic retinopathy cases
- Tez No: 685040
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİN KURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: optik koherens tomografi anjiyografi, diyabetik retinopati, vasküler dansite, foveal dansite-300, en iyi düzeltilmiş görme keskinliği, optical coherence tomography angiography, diabetic retinopathy, vascular density, foveal density-300, best corrected visual acuity
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Diyabetik Retinopati Olgularında Optik Koherens Tomografi Anjiyografi Parametreleri İle Görme Keskinliği Arasındaki Korelasyonun Analizi Amaç: Diyabetik retinopati (DR) olgularında optik koherens tomografi anjiyografi (OKTA) parametreleri ile en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK) arasındaki korelasyonun değerlendirilmesi. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya tedavi naif makula ödemi olmayan 75 DR olgusu dahil edildi. Tüm katılımcılara tam oftalmolojik muayene ve OKTA görüntülemesi yapıldı. Olgular Uluslararası Diyabetik Retinopati Şiddeti Ölçeği kriterlerine göre nonproliferatif diyabetik retinopati (NPDR) ve proliferatif diyabetik retinopati (PDR) olarak sınıflandırıldı. Gruplar foveal avasküler zon (FAZ) metrikleri, süperfisyal kapiller pleksus vasküler dansite (%) (SKP-VD) (tüm alan, fovea, parafovea ve perifovea alanlarında), derin kapiller pleksus vasküler dansite (%) (DKP-VD) (tüm alan, fovea, parafovea ve perifovea alanlarında), santral makuler kalınlık (SMK), subfoveal koroid kalınlığı (SFKK) parametreleri açısından karşılaştırıldı. Foveal dansite-300 (FD-300), FAZ'ı çevreleyen 300 mikron genişlikteki halkanın vasküler dansitesi olarak tanımlandı. EİDGK ve OKTA parametreleri arasındaki korelasyonlar analiz edildi. Bulgular: 40 NPDR, 35 PDR olgusu analiz edildi. Gruplar arasında cinsiyet, yaş, göz içi basıncı, sferik ekivalan, diyabet süresi açısından anlamlı fark izlenmedi. (p>0,05 bütün değerler için) OKTA vasküler dansite parametreleri PDR grubunda NPDR'ye göre daha düşük düzeyde idi fakat anlamlı seviyeye ulaşmadı. (p>0,05 bütün değerler için) Gruplar FAZ alanı, çevresi ve FD-300 açısından benzerdi (p>0,05 bütün değerler için), EİDGK ile FD-300 arasında anlamlı korelasyon saptanırken (p=0,020), diğer OKTA parametreleri ile EİDGK arasında korelasyon saptanmadı. (p>0,05 bütün değerler için) Sonuç: OKTA, makula ödemi olmayan DR olgularında görsel prognozun öngörülmesinde rol oynayabilir.
Özet (Çeviri)
Analysis of the Correlation Between Optical Coherence Tomography Angiography Parameters and Visual Acuity in Diabetic Retinopathy Cases Aim: Evaluation of the correlation between optical coherence tomography angiography (OCTA) parameters and best corrected visual acuity (BCVA) in patients with diabetic retinopathy (DR). Material and Methods: 75 DR cases without treatment naive macular edema were included in this retrospective study. Complete ophthalmologic examination and OCTA imaging were performed on all participants. The cases were classified as nonproliferative diabetic retinopathy (NPDR) and proliferative diabetic retinopathy (PDR) according to the International Diabetic Retinopathy Severity Scale. Groups foveal avascular zone (FAZ) metrics, superficial capillary plexus vascular density (%) (SCP-VD) (in whole area, fovea, parafovea and perifovea areas), deep capillary plexus vascular density (%) (DCP-VD) (whole area , fovea, parafovea and perifovea areas), central macular thickness (CMT), subfoveal choroidal thickness (SFCT) parameters were compared. Foveal density-300 (FD-300) was defined as the vascular density of the 300 micron wide ring surrounding the FAZ. Correlations between BCVA and OCTA parameters were analyzed. Results: 40 NPDR and 35 PDR cases were analyzed. There was no significant difference between the groups in terms of gender, age, intraocular pressure, spherical equivalent, and duration of diabetes. (p> 0.05 for all values) OCTA vascular density parameters were lower in PDR group than NPDR, but did not reach a significant level. (p> 0.05 for all values) The groups were similar in terms of FAZ area, circumference, and FD-300 (p> 0.05 for all values), while a significant correlation was found between BCVA and FD-300 (p = 0.020), there was no correlation between other OCTA parameters and BCVA. (p> 0.05 for all values) Conclusion: OCTA, may play a role in predicting visual prognosis in DR patients without macular edema.