Afyonkarahisar'daki bir mobilya üretim tesisinin iş sağlığı ve güvenliği açısından risk analizi ve değerlendirilmesi
Risk analysis and evaluation of a furniture production facility in Afyonkarahisar in terms of occupational health and safety
  1. Tez No: 685047
  2. Yazar: GÜRKAN AKSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET CİHANGİR YALINKILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Halk Sağlığı, Mühendislik Bilimleri, Wood Products, Public Health, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: 3T Risk Değerlendirme Metodu, İş Sağlığı ve Güvenliği, Mobilya Sektörü, Mobilya Üretimi, Risk Değerlendirmesi, 3T Risk Assessment Method, Furniture Industry, Furniture Production, Occupational Health and Safety, Risk Assessment
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu çalışmada, mobilya üretimindeki tehlike ve risklerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesinde mobilya üretimi gerçekleştiren orta büyüklükteki bir işletmede saha gözlemi yapılmış, gerekli görülen alanlarda fotoğraf çekimleri gerçekleştirilerek, çalışanlar ve işyeri yetkilileri ile ilgili görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bilgiler ışığında işyerinde yürütülen her faaliyete ait potansiyel risklerin saptanabilmesi için işyeri, 16 bölüme ayrılmıştır. Sonraki aşamada, işyerindeki mevcut tehlikeler ile bunlara ait riskler belirlenerek, risk değerlendirme çalışması yapılmıştır. Risk değerlendirme yöntemleri içinde uygulama kolaylığı yanında, proaktif yaklaşımı ilke edinmesi nedeniyle İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü (İSGGM) tarafından da tavsiye edilen 3T Matris Risk Değerlendirme Metodu (3T MRDM) uygulanmıştır. Çalışma sonucunda ilgili işyerinde, 299'u temel modüllerden olmak üzere; toplam 763 adet tehlikenin bulunduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte, işyerinin Modül Güvenlik Endeksi (MGE) %71,56 çıkmıştır. Buna göre 3T Matris Risk Değerlendirme Metodunun, mobilya sektörü başta olmak üzere; tüm sanayi dallarında kullanılmasının faydalı olabileceği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the dangers and risks in furniture production. For this purpose, field observations were made in a medium-sized enterprise that produces furniture in the Afyonkarahisar Organized Industrial Zone, photo shoots were made in the areas deemed necessary, and interviews were held with the employees and workplace officials. In the light of the information obtained, the workplace is divided into 16 sections in order to determine the potential risks of each activity carried out in the workplace. In the next stage, the existing hazards in the workplace and the risks associated with them were determined and a risk assessment study was carried out. The 3T Matrix Risk Assessment Method (3T MRDM), which is also recommended by the General Directorate of Occupational Health and Safety (İSGGM) due to its proactive approach as a principle, has been applied among the risk assessment methods. As a result of the study, in the relevant workplace, 299 of which are from the basic modules; A total of 763 hazards have been identified. However, the Module Security Index (MGE) of the workplace increased by 71.56%. Accordingly, the 3T MRDM, especially in the furniture sector; It is suggested that it can be beneficial to use in all branches of industry.