Z4(Z4+vZ4)-lineer ve sabit devirli kodlar
Z4(Z4+vZ4)-linear and consta cyclic codes
- Tez No: 685090
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Lineer kodlar, devirli kodlar, sabit devirli kodlar, toplamsal kodlar, Linear codes, cyclic codes, constacyclic codes, additive codes
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cebir ve Sayılar Teorisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu tez 5 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde cebir ve kodlama teorisi ile ilgili temel tanım ve teoremler verilmiştir.Kodlama teorisinin temel problemi verilmiş ve günümüz, kutupsal kod inşasına uzanan ana fikri ele alınmıştır.Toplamsal kodların kuantum hata düzeltme sürecinde kullanıldığı vurgulanmıştır.Ayrıca tek hata düzelten hamming kodu için literatür araştırmasından bahsedilmiştir.İkinci bölümde v^2=1 için Z4(Z4+vZ4)-lineer kodunun yapısı tanıtılmıştır.Üçüncü bölümde v^2=1, Z4(Z4+vZ4)-devirli kodlar incelenmiştir.Devirli kodun üreteç polinomu ve geren kümesi belirlenmiştir.Ayrıca yeni gray dönüşümler tanımlanmış ve bazı Z4Z4[v]- devirli kodların gray görüntülerine bakılmıştır. Dördüncü bölümde v^2=1 ve R=Z4+vZ4 olmak üzere Z4R-sabit devirli kodlar çalışılmıştır.Yeni gray dönüşümler tanımlanarak görüntüleri incelenmiştir.Beşinci bölümde v^2=2 ve R1=Z4+vZ4 olmak üzere Z4R1- halkasının cebirsel yapısı incelenmiştir.Z4R1- sabit devirli kodlar çalışılmış,yeni ve farklı Gray dönüşümler tanımlanarak görüntülerine bakılmıştır. Son bölümde ise sonuç ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The thesis contains of five sections. In the first section, basic definitions and theorems about algebra and coding theory are given. The basic problem of coding theory is explained and today,ıts main idea,extending to polar code construction, has been discussed. It is emphasized that additive codes are used in the quantum error correction process. In addition, literature research for single error correcting hamming code is mentioned.In the second section, the structure of the linear code Z4(Z4+vZ4) where v^2=1 is introduced.In the third section, cyclic codes over Z4Z4[v] , v^2=1 is investigated. Cyclic codes over this ring are investigated and the general form of the generator and a minimal spanning set of such codes are determined.Also new gray map are defined and gray images of some cyclic codes are examined.In the fourth section, constacyclic codes over Z4R- where v^2=1 for R=Z4+vZ4 are studied. New gray map is defined and gray images is determined.In the fifth section, the algebraic structure of the ring Z4R1, v^2=2 and R1=Z4+vZ4 is examined. Z4R1-Constacycle codes have been studied, new and different gray map have been defined and their images have been examined. In the last section, the conclusion and some recommendations are given