Acil servise göğüs ağrısıyla başvuran hastalarda hemşirelik bakım memnuniyetinin anksiyete ve ağrı üzerine etkisi
The effect of nursing care satisfaction on anxiety and pain in patients WHO apply for emergency service with chest pain
- Tez No: 685097
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ESRA KÖROĞLU ÇAMDEVİREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Acil servis, anksiyete, göğüs ağrısı, hemşirelik bakım memnuniyeti, Anxiety, Chest Pain, Emergency Department, Nursing Care Satisfaction
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırma acil servise göğüs ağrısıyla başvuran hastaların; hemşirelik bakım memnuniyetlerinin ağrı ve anksiyete düzeylerine etkisini değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı olarak yapıldı. Araştırmanın evrenini İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı bir devlet hastanesi ve bir eğitim araştırma hastanesi olmak üzere iki hastanenin acil servisine 15.09.2018- 15.05.2019 zaman aralığında göğüs ağrısıyla başvuran, 18 yaş üzeri 302 hasta oluşturdu. Araştırmada veri toplama araçları olarak 'Sosyo-Demografik ve Tıbbi Özellikler Formu', 'Newcastle Hemşirelik Bakımı Memnuniyet Ölçeği', 'McGill Ağrı Ölçeği Kısa Formu' ve 'Spielberger Durumluk-Süreklilik Kaygı Ölçeği' kullanıldı. Bu araştırmada elde edilen bulgular lisanslı SPSS 21 paket programı ile analiz edildi. Bulguların değerlendirilmesinde; değişkenlerin normal dağılımdan gelme durumları araştırılırken birim sayıları nedeniyle Shapiro Wilk's' den yararlanıldı. Çalışmadaki sonuçlar yorumlanırken anlamlılık düzeyi olarak 0,05 kullanıldı. Çalışmaya katılan hastaların yaş ortalamalarının 55.59±15,94 olarak hesaplandığı, katılanların çoğunluğunun cinsiyetinin erkek, medeni hallerinin evli olduğu ve lise mezunu oldukları görülmüş ve hastaların en az bir kronik hastalığa sahip olduğu ve bunlarında diğer kategorisini kapsayan hastalıkların oluşturduğu görüldü. Kullanılan ölçekler arasında kaygı ve ağrının birbirleri arasında pozitif bir ilişkileri varken, bakım memnuniyetiyle negatif bir ilişkileri olduğu sonucuna ulaşıldı. Anksiyete ve ağrı düzeyleri belirlenen ölçeklerle değerlendirildi ve hastaların çoğunluğunun kaygı ve ağrı düzeyinin yüksek olduğu sonucuna ulaşıldı. Hemşirelik bakım memnuniyeti arttığında kaygı ve ağrı seviyelerinin azaldığı görüldü. Bakım memnuniyetini arttırmaya yönelik girişimlerin planlanması önerildi.
Özet (Çeviri)
This research was carried out as a descriptive, cross-sectional and relationship searcher to assess the effect of nursing care satisfaction on pain and anxiety levels of patients who presented to the emergency department with chest pain. The universe of the study was made up of 302 patients over the age of 18 who presented chest pain to two hospital emergency departments, a public hospital and an educational research hospital affiliated with the Istanbul Provincial Health Directorate, between 15.09.2018-15.05.2019. Data collection tools were used as 'Socio-Demographic and Medical CharacteristicsForm', 'NewcastleNursing SatisfactionScale', 'McGillPain Scale ShortForm' and 'Spielberger Situational-Continuity Anxiety Scale'. The findings of this research were analyzed with the licensed SPSS 21 package program. In the evaluation of the findings; Shapiro Wilk's was used because of the number of units when investigating the normal distribution of variables. 0.05 was used as the level of signiability when interpreting the results in the study. The mean age of the patients participating in the study was calculated as 55.59±15.94, the majority of the participants were male, married in their marital status and graduated from high school, and the patients had at least one chronic disease and the other category of diseases were found to be. It was concluded that anxiety and pain have a positive relationship between each other between the scales used, while they have a negative relationship with care satisfaction. Anxiety and pain levels were evaluated on the specified scales and it was concluded that the majority of patients had high levels of anxiety and pain. When nursing care satisfaction increased, anxiety and partial pain levels decreased. It is recommended to plan initiatives to increase maintenance satisfaction.