Separation of heat labile suhstances by parametric pumping
  1. Tez No: 6852
  2. Yazar: İLHAN SEZGİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ORBEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Parametric pumping, Cyclic Separations, L-Lysine. djy
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
I SİYA DUYARLI MADDELERİN PARAMETRIC POMPALAMA YOLUYLA AYRIŞTIRILMASI SEZGİ, IlJban Mühendislik Fakültesi Kimya Mnnendislifi Bölümü, Yüksek Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Doc.Dr.Hasan Ortey 82.âayfa, Haziran 1989 ÖZET Bu çalışmada L-Lisin' in 311dan silüsa jel üzerinde parametrik pompalama metodu ile ayrıştırılması deneysel ve teorik olanak çalışılmıştır. Hem kesikli, hemde yan-kesikli parametric pompalama uygulaması yapılmıştır. Kesikli parametrik pompalamada, ayrışma derecesi üzerinde sudaki L-Lisin'in başlangıç konsantrasyon etkisi araştırılmıştır. Başlangıç konsantrasyonu arttırıldıkça, ayrışma katsayısı ve aynşma hızının arttığı gözlenmiştir. Yüksek başlangıç konsantrasyonlarında denge eğrilerinin olumlu konumunun dana iyi ayrışmaya sebep oldukları sonucuna varılmıştır. Yan-kesikli parametrik pompalamada ayrışma katsayısının 35 bulunduğu gözlenmiştir.Bu çalışmada kullanılan sisteme Nayef in (1986) matematiksel metodu uyar lanmıştır. Modelde, yatak içersinde denge isotermlerinin genel formu?© ek3enel dağılım dîHJsate alınmıştır. Model L-Lisia'in azaltıldığı kap ipin deneysel sonuçlarla uygunluk göstermemiştir, L-Lisin'in çoğaltıldığı kap îçİtl ki3mi olarak uzunluk gösterebilmiştir. Bunun, nedeni aktırılacak maddenin, miktarına bağlı olarak, seçilmiş yatak ölçülerinin uygunsuzluğu, yada lokal denge varsayımına dayanan modelin bu sistame uygunsuzluğu olarak kabul edilmiştir. Anahtar Sözcükler : Parametrik Pompalama, Döngülü Ayrışımlar, L-Lisin vi
Özet (Çeviri)
SEPARATION OF HEAT LABILE SUBSTANCES BY PARAMETRIC PUMPING SEZGİ,11 han Faculty of Engineering Department of Chemical Engineering, M.S. Thesis Super vi sor : Assoc. Prof. Dr. Hasan Or bey 82 Pages, June 1989 ABSTRACT In the present work separation of L-Lysine from water on a silica-gel bed by parametric pumping was studied experimentally and theoretically. Both batch and semi- batch parapumping was applied. In batch parapumping, the effect of initial concentration of L-Lysine in water on the degree of separation was investigated. It was observed that as initial concentration increases both separation factor and rate of separation by parapumping increases. It was concluded that this improvement is due to the fact that at higher starting concentrations the equilibrium curves iiiare more favorable leading to better separation. In semi -batch parapumping it was observed that an ultimate separation factor of 35 is attainable. Nayef's C 19865 mathematical model was adopted to the present system. The model contained the axial dispersion term and assumes local equilibrium in the bed. The model did not agree quantitatively with the experimental results for L-Lysine poor reservoir, while the results of the L-Lysine rich reservoir agreed only partially. It was speculated that relatively poor performance of the model is either due to the local equilibrium assumption made in its development or due to inappropriateness of the size of the bed selected in the present study with respect to the amount of material treated.