Termal döngülerle yaşlandırma sonrası çeşitli içecek ve protez temizleyicilerinin, farklı yöntemlerle polimerize edilen protez kaide materyallerinin renk stabilitesine etkisinin incelenmesi
The evaluation of the effect of different drinks and denture cleansers after thermocycling on the color stability of different polimerized denture base materials
  1. Tez No: 424744
  2. Yazar: ERSOY BUDANUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ÜNALAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: thermocycling, color stability, denture base materials, UDMA, PMMA
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Protez kaide plakları tam ve bölümlü dişsizlik vakalarında hastaların kaybolan fonksiyon, fonasyon ve estetiğini geri kazandırmak için kullanılan hareketli protezlerin en önemli unsurlarındandır. Dental materyallerin uzun dönemde hastaların beklentilerini karşılaması için mekanik ve fiziksel özelliklerini koruması gerekir. Estetiğin devamlılığı hastaların beklentileri arasında önemli yer tutar. Bu çalışmada kaide materyali olarak kullanılan, farklı yöntemlerle polimerize edilen 3 çeşit materyalin termal döngü ve renklendirici solüsyonlarda bekletme sonrası renk stabilitesi incelenmiştir. Çalışmada ısıyla polimerize olan polimetilmetakrilat (PMMA) (Paladent 20), görünür ışıkla polimerize olan üretandimetakrilat (UDMA) (Eclipse) ve kimyasal yolla polimerize olan PMMA (Weropress) materyallerinin her birinden 49'ar tane olmak üzere toplam 147 adet 22 mm çapında, 2,5 mm kalınlığında disk şeklinde örnekler hazırlanmıştır. Örnekler cila işlemleri sonrası karanlık bir ortamda 37 ˚C'lik distile suda 24 saat bekletilmiştir. Başlangıç, 5000 termal döngü, solüsyonlarda 1. ve 2. bekletme sonrası renk ölçümleri spektrofotometre cihazıyla yapılmış, ΔE değerleri CIE Lab renk sistemine göre hesaplanmıştır. Elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler için IBM SPSS Statistics 23.0 (Statistical Package for the Social Sciences) Software programı kullanılmıştır. Çalışma sonucunda termal döngü sonrası bütün materyallerde renklenme tespit edilmiş ancak istatistiksel olarak anlamlı bulunamamıştır. İçecek gruplarında en yüksek renklenme değerleri ağırlıklı olarak kırmızı şaraptaki örneklerde, temizleme solüsyonlarında ise Corega'daki örneklerde saptanmıştır. Termal döngü, 1. bekletme ve 2. bekletme sonrası solüsyonlardan bağımsız değerlendirildiğinde en az renklenme kimyasal yolla polimerize olan örneklerde görülmüştür. Bütün gruplar arasında klinik olarak kabul edilemeyecek renklenme değeri yalnızca 2. bekletme sonrası (48 saat) kırmızı şaraptaki görünür ışıkla polimerize edilen deney örneklerinde tespit edilmiştir (ΔE= 4,61). Anahtar Kelimeler : termal döngü, renk stabilitesi, protez kaide materyali, UDMA, PMMA
Özet (Çeviri)
Denture base resins are one of the most important parts of removable prosthesis which used for fabrication of complete and removable partial dentures for patients with loss of function, phonation and esthetics. Physical and mechanical properties of dental materials must be maintained for long time in order to meet the expectations of patients. Esthetics continuity is an important factor of patient expectations. In this study color stability were evaluated after immersion of three different polimerized acrylic resin based dentures in colorant solution after thermocycling. Heat-polymerized polymethylmethacrylate acrylic resin (Paladent 20), visible-light-polymerized urethanedimethacrylate (UDMA) (Eclipse) acrylic resin and chemically polymerizing PMMA (Weropress) acrylic resin were used. Color measured was made by spectrophotometer for samples at beginning, after 5000 thermal cycling, and then immersion of the materials in colorant solution. Δ value is calculated according to the CIE Lab color system. Obtained data are evaluated, IBM SPSS Statistics 23.0 software program. Although color changes were found in all samples after thermal cycling, no significant differences were found in color change among the different acrylic resins. The most colorant among the drinks was red wine and the one among denture cleansers was Corega. After thermocycling, first and second immersion of the materials in colorant solution color change of chemically polymerizing PMMA acrylic resin was less than that of the other acrylic resins. All Δ value can be accepted from clinical aspects except visible-light-polymerized UDMA acrylic resin samples which were immersed in red wines for 2 days (ΔE= 4,61).