Psikolojik sağlamlık ve psikolojik belirtilerin ilişkisinde erken dönem uyum bozucu şemaların rolü
The role of early maladaptation schemas in the relationship between psychological resilience and psychological symptoms
  1. Tez No: 685121
  2. Yazar: ZÜHRE İŞMAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAHRAMAN GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Erken Dönem Uyum Bozucu Şemalar, Psikolojik Belirtiler, Psikolojik Sağlamlık, Early Maladaptive Shemas, Psychological Symptoms, Psychological Resilience
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu araştırma yetişkin bireylerde çocukluk çağı olumsuz yaşantıları üzerinden şekillenen erken dönem uyum bozucu şemaların, psikolojik sağlamlık ve psikolojik belirti düzeylerini nasıl etkilediğinin anlaşılması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma; basit seçkisiz yöntemle, yaş aralığı 18-61, yaş ortalaması 34 (ss=9), 218'i kadın (%65,1), 117'si erkek (%34,9) olmak üzere toplam 335 katılımcının oluşturduğu toplum örnekleminde gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların erken dönem uyum bozucu şemalarının belirlenmesi için Young Şema Ölçeği Kısaltılmış Formu-3, psikolojik belirtileri için Kısa Semptom Envanteri ve psikolojik sağlamlık düzeyleri için Connor-Davidson Psikolojik Sağlamlık Ölçeği kullanılmıştır. Bunun yanında katılımcıların kişisel bilgilerine Demografik Bilgi Formu kullanılarak ulaşılmıştır. Verilerin analizi SPPS 25 programı ile gerçekleştirilmiş olup, ilk aşamada normallik testi uygulanmış ve basıklık-çarpıklık değerleri kontrol edilmiştir. İki bağımsız grup arasındaki farkın analizi için bağımsız örneklemler t-testi, iki veya daha fazla değişken arasındaki ilişki için pearson korelasyon testi uygulanmıştır. Bağımsız değişkenlerin bağımlı değişkeni yordamasını test etmek için de çoklu doğrusal regresyon testi uygulanmıştır. Araştırmanın sonunda yetişkin bireylerde ortaya çıkan psikolojik belirtilerin ve bireylerin sahip olduğu psikolojik sağlamlık düzeyinin ilişkili olduğu ve erken dönem uyum bozucu şemaların bu değişkenleri yordadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to understand how early maladaptive schemas, which are shaped by childhood negative experiences, affect psychological resilience and psychological symptom levels in adult individuals. Research; It was carried out in a community sample of 335 participants in the age range of 18-61, average age 34 (sd = 9), 218 women (65.1%), 117 men (34.9%). The Shortened Form of Young Schema Scale-3 was used to determine the early maladaptive schemas of the participants, the Brief Symptom Inventory for psychological symptoms and the Connor-Davidson Psychological Resilience Scale for psychological resilience levels.Research; It was carried out in a community sample of 335 participants in the age range of 18-61, average age 34 (sd = 9), 218 women (65.1%), 117 men (34.9%).The Shortened Form of Young Schema Scale-3 was used to determine the early maladaptive schemas of the participants, the Brief Symptom Inventory for psychological symptoms and the Connor-Davidson Psychological Resilience Scale for psychological resilience levels. In addition, the demographic information of the participants was reached using the Personal Information Form.The analysis of the data was carried out with the SPPS 25 program, the normality test was applied at the first stage and the kurtosis-skewness values were checked. Independent samples t-test was used to analyze the difference between two independent groups and pearson correlation test was used for the relationship between two or more variables. Multiple linear regression test was applied to test the independent variables to predict the dependent variable. At the end of the study, it was determined that the psychological symptoms that emerged in adult individuals and the psychological resilience level of the individuals were related, and that early maladaptive schemas predicted these variables.