Eskişehir'in medikal turizm potansiyelinin değerlendirilmesi
Assessing medical tourism potential of Eskişehir
- Tez No: 685123
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAADET PINAR TEMİZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Eskişehir, sağlık turizmi, medikal turizm, medikal turizm potansiyeli, Eskşehir, health tourism, medical tourism, medical tourism potential
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Medikal turizm kavramı tarihsel süreç içerisinde evirilerek günümüze ulaşan eski bir olgudur. Medikal turizmi karakterize eden unsurlar arasında; potansiyel turistin ikamet ettiği ülkeden yurt dışına seyahat etmesi, turistik faaliyetlere katılım, ucuz tıbbî tedavi hizmetleri elde etme, gelişmiş teknolojik teçhizatlar en fazla yararlanılan kavramlardır. Bu araştırmanı amacı ise medikal olanakları ve turizm çekicilikleri çerçevesinde Eskişehir ilinin mevcut medikal turizm potansiyelini değerlendirmektir. Araştırmada nitel araştırma tasarımı benimsenmiştir. Buna göre Eskişehir'in medikal turizm potansiyelini ortaya koymak amacıyla hastanelerin sağlık turizm birimi ve il kültür turizm müdürlüğü yöneticileriyle 10-25 Haziran 2021 tarihleri arasında derinlemesine görüşme tekniğiyle mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçları Eskişehir'in güvenli ve sakin bir kent olması, kentin turizm çekiciliklerine sahip olması, sosyal yaşamın hareketli olması, konaklama arzının kısa vadede yeterli görünmesi, diğer büyükşehirlere göre fiyatların uygun olması, büyükşehirlere yakın olması ve sağlık kuruluşlarının altyapısının yeterli olması yönleriyle şehrin medikal turizm bağlamında önemli bir büyüme potansiyeline sahip olduğunu göstermiştir. Diğer yandan sonuçlar, ulaşımın dezavantaj yaratması, rekabet gücünün zayıf olması, konaklama arzının uzun vadede yetersiz olabilmesi, paydaş iş birliğinin zayıf olması ve deneyimli uzman doktorların turistik bölgelerde yaşama eğilimleri nedeniyle şehrin medikal turizm gelişiminin bir dizi problemle karşı karşıya olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Medical tourism concept is an ancient phenomenon that has evolved through historical times up to current times. Travelling of a potantial tourist from origin country to abroad, participation in tourism activities, acquiring low cost medical tratment services, state of art technology equipments are the most attributed concepts used to characterize medical tourism. The purpose of this research is to evaluate exiested potential of Eskişehir City in both medical facilities and tourism attractions context. Qualitative research design was adopted in the study. Accordingly, In depth interview technique was recruited to reveal medical tourism potantial of Eskişehir with stakeholders such as medical tourism unit executives in hospitals and provincial director of culture and tourism in June 10-25, 2021. The results of the study indicated Eskişehir enjoys a great potential for growth in terms of medical tourism potentials because of the fact that the city is safe and tranquil, having an active social life, sufficient accommodation supply in the short-run, fair price for the services compare to the other metropolis, closeness to other metropolis, sufficient substructure of the health institutions and a variety of tourism attractiveness. The results on the other hand showed, owing to disadvantages of transportation, weak competitiveness, long-run insufficient supply in accommodation, loose stakeholders collaboration and the tendency of experienced expertized doctors to live in coastal regions, the city comes across a series of challenges in developing medical tourism.