Yüksek bariyer özellikli paketleme endüstrisinde kullanılacak ormoser bopp film geliştirilmesi
Development of bopp film with high barrier properties to be used in packaging industry
  1. Tez No: 685150
  2. Yazar: GÜLGÜN KAYIN ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN KÖYTEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: BOPP film, Polipropilen, Sol-Jel Kimyası, Sol-Jel kaplama, BOPP film, Polypropylene, Sol-Gel Chemistry, Sol-Gel coating
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Çift yönlü gerdirilmiş polipropilen (BOPP) film, şeffaf, dayanıklı, kolay işlenebilir ve gerilebilir bir filmdir. Yüksek gerilme mukavemeti, optik geçirgenlik, kimyasal ve boyutsal kararlılık gibi özellikleri nedeniyle gıda ambalajlarında en yaygın kullanılan polimerik malzemelerdendir. Tüm polimerik ambalajlarda olduğu gibi BOPP'de de en büyük problem nem ve oksijen geçirgenliği yani bariyer özelliklerinin iyi olmamasıdır. Gıda maddesinin raf ömrünün uzatılması paketlemede kullanılan filmlerin oksijen ve nem geçirgenlik özellikleri ile doğudan ilgilidir. Bu nedenle BOPP filmlerin bariyer özelliklerinin iyileştirilmesi için film yüzeyi alüminyum metali ya da farklı polimerik filmler ile kaplanmaktadır. Pastörizasyon ve sterilizasyon, gıda sanayide, besin maddelerini hastalık yapıcı mikroorganizmalardan arındırmak amacıyla uygulanan bir ısıl işlem yöntemidir. Pastörizasyon ve sterilizasyon işlemi ile gıdaların kullanım süresi uzatılır. Paketlemeden önce pastörize/sterilize edilmiş gıda maddelerinin paketlenmesi ekstra bir işlem gerektirir ve bu esnada kontamine olma riski son derece yüksektir. Paket içerisinde pastörizasyon/sterilizasyon işleminde kullanılacak polimerik filmlerin diğer paketlemelerde kullanılan filmlere göre, görsel bütünlük, gaz geçirgenliği, fiziksel dayanıklılığın yanında gıda paketi bileşenlerinin gıda içerisine göç etmemesi ve sıcak işleme dayanıklılık yanında soğutucularda saklanan pastörize/sterilize gıda maddeleri için soğuğa da dayanıklılık gibi bazı ek özelliklere sahip olması gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, gıda paketlerinin sterilizasyon ve pastörizasyon işlemlerinde kullanılabilecek, bariyer özelliği geliştirilmiş BOPP filmlerin geliştirilmesidir. Çalışmanın birinci aşamasında standart ticari olarak kullanılan bopp film üzerine farklı oranlarda teos su etanol karışımları uygulanarak soljel kaplı bir film yüzeyi elde edilmiştir. Bu çalışma esnasında 20 mikron ve 30 mikron film kalınlıkları kullanılmış olup çalışma süresince kullanılacak olan optimum film kalınlığı belirlenmiştir. Ayrıca çalışmadaki optimum karışma kalınlığının belirlenebilmesi için TEOS/su/etanol oranları 5/1/6, 4/1/6, 3/1/6, 2/1/6 ve 1/1/6 olarak çalışılmıştır. Kaplama işlemi esnasında ticari olarak kullanılan bir film aplikator kullanılarak yukarıda belirtilen oranlarda soljel karışımı film yüzeyine uygulanmıştır. Karışım içerisine katalizör olarak 2 damla NH3 uygulanmıştır. Elde edilen kaplamalar öncelikle oda sıcaklığında 5 dakika kadar bekletildikten sonra 120 °C de 30 saniye kadar kürlenmiştir. Kuruyan film yapıları farklı enstrümantal teknikler kullanılarak karakterize edilmiştir. Elde edilen ormoser kaplı BOPP filmlerin oksijen, nem ve gaz geçirgenlik özellikleri yanında parlaklık, pusluluk ve optik geçirgenlik özellikleride belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Biaxially oriented polypropylene (BOPP) film is a transparent, durable, easily processed and stretchable film. It is one of the most widely used polymeric materials in food packaging due to its properties such as high tensile strength, optical transmittance, chemical and dimensional stability. The main problem with BOPP film is lack of moisture and oxygen permeability as in all polymeric packaging, in other words, lack of barrier properties. Extending shelf life of food is directly with the oxygen and moisture permeability properties of the films used in packaging. For this reason, the film surface is coated with aluminum metal or different polymeric material to improve the barrier properties of BOPP films. Pasteurization and sterilization are heat treatment method applied in the food industry to purify nutrients from microorganisms. Shelf life of foods is extended with pasteurization and sterilization process. The packaging of pasteurized/sterilized foodstuffs before packaging requires an extra process and the risk of contamination is extremely high. Compared to the films used in other packaging, polymeric films to be used in the pasteurization/sterilization process in the package have some additional advantages such as visual integrity, gas permeability, physical durability, non-migrating of food package components into the food and resistance to hot processing, as well as resistance against cold for pasteurized/sterilized foodstuffs stored in chilled cabinet. The aim of this study is to develop BOPP films with improved barrier properties, can be used in the sterilization and pasteurization processes of food packages. In the first stage of the study, a sol-gel coated film surface was obtained by applying different ratios of TEOS/water/ethanol mixtures on the standard commercially used BOPP film. During this study, 20 μm and 30 µm film thicknesses were used and the optimum film thickness to be used during the study was determined. In addition, TEOS/water/ethanol ratios were studied as 5/1/6, 4/1/6, 3/1/6, 2/1/6 and 1/1/6 to determine the optimum mixing ratio in the study. During coating process, using a commercially used film applicator, the sol-gel mixture was applied to the film surface at the ratios specified above. 2 drops of NH3 were applied to the mixture as a catalyst. The obtained coatings were first kept at room temperature for 5 minutes and then cured at 120 °C for 30 seconds. Coated film structures were characterized using different instrumental techniques. Oxygen, moisture and gas permeability properties of ormoser coated BOPP films were determined as well as their gloss, haze, and optical transmittance properties.