A qualitative study on primary school principals' instructional leadership behaviors (Sample of Erbil)
İlköğretim okul müdürlerinin öğretimsel liderlik davranışları üzerine kalitatif bir araştırma (Erbil örneği)
  1. Tez No: 685173
  2. Yazar: REBIN SALIH KHUDHUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL TÜZEL İŞERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim Liderliği, Okul müdürleri, Liderlik davranışları, İlkokullar, Educational Leadreship, School principals, Leadership behaviors, Primary schools
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmanın amacı, Irak'ın Erbil kentinde eğitim liderliği davranışlarını nitel bir yaklaşımla incelemektir. Bu araştırma, nitel ve fenomenolojik olarak yapılmış amaca yönelik olarak uygulanmıştır. Araştırmanın istatistiksel evrenini Erbil'deki eğitim yönetimi profesörleri ve ilköğretim okullarının müdürleri oluşturmaktadır. Gerekli numuneyi belirlemek için teorik doygunluk kullanıldı. Buna göre araştırmanın katılımcı sayısı amaçlı teorik örnekleme yöntemiyle seçilen 20 kişidir. Gerekli bilgileri toplamak için yarı yapılandırılmış görüşmeler kullanılmıştır. Görüşmelerden elde edilen verilerin analizinde nitel tema analizi yöntemi kullanılmıştır. 10 görüşmeden toplam 32 başlangıç ​​kodu oluşturulmuştur. Daha sonra verilerin ilk sınıflandırması yapılmış ve açık kodlama kavramları 9 kategoriye ayrılmıştır. Görüşmelerin sonuçlarına dayanarak, başarılı bir eğitim lideri için çeşitli kategoriler belirlenmiştir. Bu kategoriler“hedef belirleme”,“okulda olumlu bir atmosfer yaratma”ve“eğitim izleme ve değerlendirme”olmak üzere üç ana alt kategoriye ayrılmaktadır. Ayrıca eğitim liderliğini güçlendirme kategorisi,“bireysel özellikler”,“topluluk ve okul katılımı”ve“örgütsel destek”olmak üzere 3 ana alt kategoride sınıflandırılmaktadır. Son olarak, eğitim liderliği engelleri kategorisi üç ana alt kategoride sınıflandırılır:“örgütsel engeller”,“motivasyonel engeller”ve“çevresel engeller”.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the behaviors of educational leadership in Erbil city, Iraq, with a qualitative approach. The present research is applied in terms of purpose, which was done qualitatively and phenomenologically. The statistical population of the research includes professors of educational management and principals of primary schools in Erbil. Theoretical saturation was used to determine the required sample. Accordingly, the number of participants in the study was 20 people who were selected by purposive theoretical sampling. Semi-structured interviews were used as a means of gathering the required information. Qualitative theme analysis method was used to analyze the data obtained from the interviews. A total of 32 initial codes were generated from 10 interviews. Then, the initial classification of the data was performed and the concepts of open coding were divided into 9 categories. Based on the results of the interviews, several categories have been identified for a successful educational leader. These categories are divided into three main subcategories:“goal setting”,“creating a positive atmosphere in school”and“educational monitoring and evaluation”. Also, the category of strengthening educational leadership is classified into 3 main subcategories:“individual characteristics”,“community and school participation”, and“organizational support”. Finally, the category of educational leadership barriers is classified into three main subcategories:“organizational barriers”,“motivational barriers”, and“environmental barriers”.