İstanbul Atatürk kaplıca tesisi'nde hastalara planlanan kür programlarının retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of planned treatment programs for patients in İstanbul Atatürk SPA facility
  1. Tez No: 685195
  2. Yazar: OĞUZHAN DEMİREL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE GÜRDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Ekoloji ve Klimatoloji, Medical Ecology and Climatology
  6. Anahtar Kelimeler: kaplıca, termal, balneoterapi, balneoloji, peloidoterapi, kür, spa, thermal, balneotherapy, balneology, peloidotherapy, cure
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Kaplıca tesisine ayaktan balneolojik tedavi için başvuran hastaların demografik verilerini ve kür programlarını değerlendirmek Gereç ve Yöntem: Bu gözlemsel ve retrospektif çalışmaya herhangi bir şikayeti olan, Atatürk Kaplıca Tesisi'nde Haziran 2017 ile Nisan 2020 tarihleri arasında ayaktan balneolojik tedavi hizmeti alan tüm hastalar dahil edilmiştir. Hastalar tesiste uygulanan balneolojik tedavilerden (balneoterapi ve peloidoterapi) en az birini almıştır. Hekimin muayeneden sonra planladığı kür programında balneoterapi, peloidoterapi veya her ikisi kombine tedavi şeklinde olabilmekte ve gerekli durumlarda ek tedavi yöntemlerinden olan masaj, egzersiz ve rehabilitasyon tedavisini ekleyebilmektedir. Hastalara kaplıcada hekim tarafından planlanmış olan kür programı, kayıtlar incelenerek bütün ayrıntılarıyla değerlendirilmiştir. Bulgular: Tesiste hastalara planlanan balneolojik tedavi yöntemi balneoterapi ve peloidoterapi uygulamalarının kombine tedavisidir. Kombine tedavi tercih edilmediği durumlarda öncelikli uygulanan tedavi yöntemi ise balneoterapidir. Balneoterapi uygulaması baş dışarıda olmak üzere immersiyon şeklinde, 38oC su sıcaklığında, özel balneolojik su içeren termal havuzda yapılmaktadır. Balneoterapi seans süresi 30 dakika olup, hastalara 15 seans ardışık (haftada en az 5 gün) tedavi uygulanmaktadır. Peloidoterapi, hasta bölgelere 20 dakika 47oC lokal topikal peloid paketleri şeklinde ardışık (haftada en az 5 gün) olarak 15 seans yapılmaktadır. Peloidoterapinin en sık uygulandığı bölgeler sırasıyla bel, boyun, diz, omuz ve sırt bölgeleridir. Egzersiz tedavisi alan hastalara kara egzersizi ve su içi egzersizin kombinasyonu uygulanmıştır. Hastaların tedaviye geldiği seans sayılarının ortalaması 8.36 gündür. Sonuç: Çalışma sonuçları, ayaktan kaplıca tedavisi alan hastaların planlanan kür programlarının retrospektif değerlendirilmesiyle ilgili bilgiler içermektedir. Çalışmamızın sonuçlarını doğrulamak için bu konuyla ilgili yeni klinik çalışmalara gerek duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Evaluating the demographic data and cure programs of patients admitted to the spa facility for outpatient balneological treatment Material and Method: In this observational and retrospective study, all patients with any complaints and who received outpatient balneological treatment at Atatürk Spa Facility between June 2017 and April 2020 were included. Balneologic therapy of patients in facilities (balneotherapy and peloidotherapy) receiving at least one. The cure program planned by the physician after the examination can be in the form of balneotherapy, peloidotherapy or a combination of both, and when necessary massage, exercise and rehabilitation therapy, which are additional treatment methods, can be added. The cure program, which was planned by the physician in the spa for the patients, was evaluated in detail by examining the records. Results: The balneological treatment method planned for the patients at the facility is the combined treatment of balneotherapy and peloidotherapy. In cases where combined treatment is not preferred, the primary treatment method is balneotherapy. Balneotherapy is applied in the form of immersion, head outside, at 38oC water temperature, in a thermal pool containing special balneological water. The duration of the balneotherapy session is 30 minutes, and the patients are treated with 15 consecutive sessions (at least 5 days a week). Peloidotherapy is performed in 15 consecutive sessions (at least 5 days a week) in the form of local topical peloid packs at 47oC for 20 minutes. The most common areas of peloidotherapy are low back, neck, knee, shoulder and back, respectively. A combination of land exercise and in-water exercise was applied to patients receiving exercise therapy. The average of the number of sessions in which the patients came for treatment was 8.36 days. Conclusion: The results of the study contain information about the retrospective evaluation of the planned cure programs of patients receiving outpatient spa treatment. New clinical studies on this subject are needed to confirm the results of our study.