Sülfat radikali oluşumuna dayalı ileri oksidasyon prosesleri ile organik bileşiklerin giderimi
Degradation of organic compounds via sulfate radical based advanced oxidation processes
- Tez No: 685194
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ESEN KARTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Mühendislik Bilimleri, Çevre Mühendisliği, Pharmacy and Pharmacology, Engineering Sciences, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sülfat radikali, Peroksimonosülfat, Peroksidisülfat, Aktivasyon, Oksidasyon, Sulfate radical, Peroxymonosulfate, Peroxydisulfate, Activation, Oxidation
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada, Reaktive Black 5 ve tetrasiklin organik bileşiklerinin sülfat radikali oluşumuna dayalı ileri oksidasyon prosesleri ile giderimi araştırılmıştır. Organik bileşiklerin gideriminde sülfat radikali oluşumuna dayalı ileri oksidasyon proseslerinden UV/peroksidisülfat, UV/peroksimonosülfat, ısı/peroksidisülfat ve ısı/peroksimonosülfat prosesleri uygulanmıştır. UV/oksidant sisteminde Reaktive Black 5 boyarmaddesinin giderimine pH, boyarmadde başlangıç derişimi ve oksidant miktarının etkileri incelenmiştir. UV/peroksidisülfat sisteminde giderim için uygun pH değerinin 5, UV/peroksimonosülfat için ise 3 olduğu belirlenmiştir. Reaktive Black 5'in derişimi arttıkça giderim azalırken oksidant miktarı arttıkça giderim artmıştır. UV/oksidant sisteminde tetrasiklin giderimine pH etkisi incelenmiş ve pKa değerlerine bağlı olarak tetrasiklinin negatif iyon halinde bulunması giderimi artırıcı yönde etki etmiştir. UV/oksidant sisteminde tersiyer-bütil alkol ve etil alkol kullanılarak yapılan deneysel çalışmalarda sülfat radikalinin etkin olduğu belirlenmiştir. Isı/oksidant sisteminde her iki bileşik için sıcaklık arttıkça giderimin arttığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, degradation of Reactive Black 5 and tetracycline organic compounds via sulfate radical based advanced oxidation processes was investigated. UV/peroxydisulfate, UV/peroxymonosulfate, heat/peroxydisulfate, and heat/peroxymonosulfate processes were applied as sulfate radical based advanced oxidation processes in the degradation of organic compounds. The effects of pH, initial dye concentration and amount of oxidants on the degradation of Reactive Black 5 in UV/oxidants system were investigated. The optimum pH values for degradation of Reactive Black 5 were found to be 5 and 3 in UV/peroxydisulfate UV/peroxymonosulfate systems respectively. As initial dye concentration increased the degradation of Reactive Black 5 decreased, while as the amounts of oxidants raised degradation increased. The effect of pH on the degradation of tetracycline in UV/ oksidants systen was investrgated and the presence of tetracycline as a negative ion which depends on pKa values of tetracycline enhanced the degradation of tetracycline in the UV/oxidants system. The experimental studies conducted with tertiary-butyl alcohol and ethyl alcohol show that sulfate radical was the dominant radical in the UV/oxidants system. It was observed that the degradation of both compounds increased as the temperature increased in the heat/oxidants system.