Computerized aircraft maintenance management
Bilgisayar destekli hava aracı bakım yönetim sistemi
  1. Tez No: 68521
  2. Yazar: AHMET ŞENOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Hava Aracı Bakım Yönetimi, Bulanık Mantık. Bulanık Sorgu iv, Maintenance Management, Fuzzy Logic, Fuzzy Query m
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
oz BİLGİSAYAR DESTEKLİ HAVA ARACI BAKIM YÖNETİM SİSTEMİ Şenol, Ahmet Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Danışman: Doç.Dr.Adnan Yazıcı Eylül 1997, 108 Sayfa Bu tezde Bakım Sistemlerinin, özellikle hava aracı bakım sisteminin, bilgisayar otomasyonuna geçişinde bulanık mantığın kullanımı anlatılmaktadır. Bakım sistemlerine genel olarak baktıktan sonra, bilgisayar otomasyonunun bakım kontrolünü kolaylaştırması, genel bakım performansını yükseltmesi, cihaz arızalarını indirgemesi gibi getirdiği kazançlar tartışılmıştır. Daha sonra bulanık kümeler (fuzzy sets) ve bulanık ilişkiler (fuzzy relations) anlatılmıştır. Normal veritabanı sistemleri üzerinde kullanıcıya 'çok', 'büyük olasılıkla', 'son derece' gibi bulanık ifadeler girebilme imkanı sağlayan bulanık sorgu metodları üzerinde daha çok durulmuştur. Ömürlü parçaların ömürlerinin takibinde bulanık üyelik fonksiyonları kullanılarak, geçmiş ömürlü parça bilgilerini kullanarak ömürlü parçaların bulanık üyelik parametlerini optimum değerlerine eriştirmenin nasıl yapıldığı gösterilmiştir. Ayrıca bir hava aracı bakım sisteminin ana hedefi olan, hava aracının daha güvenli bir şekilde uçuş yapmasının bulanık mantığın kullanılmasıyla nasıl sağlandığı anlatılmıştır. Bilgisayar otomasyonuna ve bulanık mantığın kullanımına örnek teşkil eden özel bir uygulama incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTERISED AIRCRAFT MAINTENANCE MANAGEMENT SYSTEM Şenol, Ahmet M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Assoc.Prof. Dr. Adnan Yazacı September 1997, 108 Pages In this thesis, use of fuzzy logic in computerisation of Maintenance Management Systems, especially for aircraft maintenance, is described. After an outline of Maintenance Management Systems, the benefits of computerisation such as reducing equipment breakdowns, improving overall productivity, improving maintenance department control etc., is discussed. Basics of fuzzy sets and relations is given thereafter. A special emphasis is put on fuzzy querying methods on conventional databases which allows the user to enter incomplete or vague inputs such as“most”,“very likely”,“extremely”. Using fuzzy membership function to keep track of timely component lives, it is shown how component life parameters reach their optimum values by using component historical data. Also how fuzzy logic enables an aircraft to fly in safer conditions which is the main purpose of an aircraft maintenance system is described. A special implementation which is an example of computerisation and use of fuzzy logic in maintenance management systems, is explained later.