Remaining life determination of hot stean pipes by using Q-projection method
Kızgın buhar borularının Q-projeksiyon yöntemiyle kalan ömür belirlenmesi
  1. Tez No: 68532
  2. Yazar: ÇAĞATAY YAZAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kalan ömür belirlemesi, kızgın buhar boruları, 8-projeksiyon yöntemi vı, Remaining life determination, hot-steam pipes, 9-projection method. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZ KIZGIN BUHAR BORULARININ 8-PRO JEKSIYON YÖNTEMİYLE KALAN ÖMÜR BELİRLEMESİ YANAR, Çağatay Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Haziran 1997, 84 sayfa Bu çalışmada, İSDEMİR'in güç santralında 10 yılı aşkın bir süredir kullanımda olan kızgın buhar borularının kalan ömür belirlenmesi 9-projeksiyon yöntemi kullanılarak yapıldı. Sürünme deneyleri hem kullanılmamış, hem de 96.000 saat kullanılmış boru numuneleri üzerinde gerçekleştirildi. Deneyler, sabit gerilim koşullarında, 180 MPa ile 250 MPa arasında değişen gerilimlerde ve 560°C sıcaklıkda yapıldı. Malzemenin sürünme davranışını belirlemek amacıyla kullanılmamış numunelere hızlandırılmış sürünme deneyleri uygulandı. Bunun yanı sıra, kullanım sırasında malzemede birikmiş germim miktarım belirlemek amacıyla da 96.000 saat kullanılmış boru numunelerine sürünme deneyleri uygulandı. Daha sonra, 9-projeksiyon yöntemi başardı bir şekilde uygulandı ve 96.000 saat kullanılmış boruların yaklaşık 3-3.5 yıl sürünme ömürlerinin kaldığı hesaplandı. Ayrıca kuramsal olarak bulunan sürünme eğriler ve en az sürünme hızlarının, deneysel olarak elde edilen sonuçlara çok yalan olduğu gösterildi.0-projeksiyon yöntemiyle elde edilen bulguları kontrol etmek ve desteklemek amacıyla içyapı incelemeleri de gerçekleştirildi. İçyapı incelemeleri için taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve geçirimli elektron mikroskobu (TEM) kullanıldı. Hem sürünme deneyleri uygulanmış kullanılmamış numunelerin içyapılarında, hem de kullanılmış numunelerin içyapılarında, tane sınırı ve kalıntı/anayapı arayüzeylerinde açılmalara rastlandı. Kalmü/anayapı arayüzey açılmalarının genellikle MnS kalıntılarında olduğu gözlemlendi. Ayrıca, boruların kullanım süresi arttıkça, sürünme hasarlarının da önemli ölçüde arttığı gözlemlendi. TEM incelemeleri sonucunda, kullanılmış numunelerdeki çökeltilerin büyüyerek malzemenin sürünme direncini azalttığı gözlemlendi. Çalışma sonunda, sürünme deneyleri, içyapı incelemeleriyle de desteklendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REMAINING LIFE DETERMINATION OF HOT-STEAM PIPES BY USING 6-PROJECTION METHOD YANAR, Çağatay M. S., Metallurgical and Materials Engineering Department Supervisor: Prof. Dr. Erdoğan TEKİN June 1997, 84 pages In this study, the remaining creep life determination of hot-steam pipes, which had been in service for more than 10 years in the İSDEMİR power plant, was made by using the 0-prqjection method. Creep tests were carried out on the samples of both the unused and 96.000 hours service exposed pipes. The tests were performed under constant stress conditions between 180 MPa and 250 MPa at 560°C. Unused pipe samples were tested to determine the creep behavior of the pipe material whereas 96.000 hours service-exposed samples were tested to determine the strain accumulated in the material during service-exposure. Then, the 9-projection method was successfully applied and the remaining life of the 96.000 hours service-exposed pipe was determined as 3-3.5 years. It was shown that the predicted creep curves and the minimum creep rates were in good agreement with the experimentally obtained values. mMicrostructural examinations were also carried out to check and support the findings by the 0-projection method. The scanning electron microscope (SEM) and the transmission electron microscope (TEM) were used for microstructural examinations. Cavities at the grain boundaries and decohesion between the interfaces of the inclusions and the matrix were observed on both the samples of the creep tested unused pipe and the service-exposed pipes. Decohesion between interfaces of the inclusions and the matrix was observed extensively on the MnS type of inclusions. It was also observed that the microstructural creep damage has increased with increasing service-exposure time. TEM studies showed that the sub- micron precipitates have coarsened during the service-exposure, leading to the loss of the creep strength of the pipe material. The creep test results were thus supported by the microstructural observations.