Seismic performance of an improved preast concrete connection used in single storey buildings
Tek katlı yapılarda kullanılan iyileştirilmiş bir prefabrik bağlantının deprem davranışı
  1. Tez No: 68531
  2. Yazar: MURAT KUZEY YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUĞRUL TANKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Beam column connection, Precast concrete, Reversed cyclic loading, Seismic response IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZ TEK KATLI YAPILARDA KULLANILAN İYİLEŞTİRİLMİŞ BİR PREFABRİK BAĞLANTININ DEPREM DAVRANIŞI Yılmaz, M. Kuzey Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Tuğrul Tankut Ocak 1997, 72 sayfa Bu çalışma Orta Doğu Teknik Üniversitesi Yapı Mekaniği Laboratuvarında yürütülen ve prefabrik kiriş-kolon bağlantılarının deprem etkisi altındaki davranışlarını inceleyen kapsamlı bir araştırma programının dördüncü aşamasının üçüncü serisini oluşturmaktadır. Burada birinci ve ikinci seri testlerden elde edilen veriler ışığında gerekli iyileştirmeleri yapılan bir iç kiriş-kolon bağlantı noktası test edilmiştir. Bu sebeple Türk prefabrik sektörünün önde gelen firmalarından biri tarafından tek katlı yapılarda ve çok katlı yapıların en üst katlarında kullanılmakta olan bir bağlantı detayı ile hazırlanmış üçte iki ölçekli bir model deney elemanı deprem etkilerini temsil eden tersinir yükleme altında test edilmiştir. Plastik mafsal bağlantı bölgesinde oluşmuşsa da, tatminkar bir davranış elde edilmiştir. Stabilite kaybı meydana gelmemiş, kirişin akmadayanımına ulaşılmış ve altı çevrim boyunca yeterli süreklik ve enerji tüketimi elde edilmiştir. Prefabrik çerçeveli yapılardaki kiriş kolon bağlantı noktalarının deprem davranışlarının iyileştirilmesine yardımcı olacak bazı önerilerde bulunulmuştur Anahtar kelimeler : Kiriş-kolon bağlantısı, Prefabrik beton, Tersinir yükleme, Deprem davranışı vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SEISMIC PERFORMANCE OF AN IMPROVED PRECAST CONCRETE CONNECTION USED IN SINGLE STOREY BUILDINGS Yılmaz, Murat Kuzey M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Tuğrul Tankut January 1997, 72 Pages This study constitutes the third set of the fourth phase of an extensive research program on the seismic performance of precast beam-column connections, carried out in the Structural Mechanics Laboratory of METU. An interior beam-column connection was developed, with the necessary improvements done in the light of the evidence gained from the first set (original) and the second set (modified) tests on a connection detail used by a leading Turkish precast concrete company in single storey buildings and in the top floor of multi-storey framed precast concrete structures. The improved specimen was tested under repeated cyclic loading simulating severe earthquake effects.A satisfactory performance was observed during the test. No premature failure occurred although plastic hinging occurred in the connection zone due to the high degree of deterioration, beam yield capacity could be reached and considerable amount of ductility and energy dissipation through six full cycles were obtained. Some recommendations were made to improve the seismic performance of such beam-column connections of precast concrete structures. A few recommendations for future research were also included.