Silicon carbide (SiC) whisker production from rice husks of Black Sea and Thrqce regions of Turkey
Türkiye'nin Karadeniz ve Trakya bölgelerindeki pirinç kabuklarından üretilen silisyum karbür (SiC) visker üretimi
- Tez No: 68534
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GEVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Silicon Carbide, SiC, Rice Husk.Silicon Carbide Production IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
öz TÜRKİYE'NİN KARADENİZ VE TRAKYA BÖLGELERİNDEKİ PİRİNÇ KABUKLARINDAN SİLİSYUM KARBÜR (SiC) VİSKER ÜRETİMİ Yücel, Yiğit Ali Rıza Yüksek Lisans, Metalürji & Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahmet Geveci Şubat 1997, 143 sayfa Bu çalışmada, yurdumuz pirinç kabuklarını, ileri teknoloji malzemesi olan silisyum karbür üretiminde bir hammadde kaynağı olarak kullanma imkanı araştırılmıştır. Bu tezde, Karadeniz ve Trakya bölgelerinden temin edilen pirinç kabuklarından visker halindeki silisyum karbür elde edilmesini amaçlayan deneyler yapılmıştır. Visker üretiminin koklaştırma ve ısıl bozulma (pirolizasyon) kademelerinden oluşan bir işlem sonucunda gerçekleştirilebileceği görülmüştür. 600 °C de argon gazı altında koklaştırılan pirinç kabuklarını 1700 °C de pirolize etmek suretiyle SiC viskerleri oluştuğu belirlenmiştir.Bu pirinç kabukları gerek bileşimi ve gerekse morfolojisi itibariyle yüksek uzunluk / çap oranında visker halele Silisyum Karbür üretmeye elverişlidir. Visker haldeki Silisyum Karbür; yapısal seramiklerin üretimi, seramik matriks ve metal örgül (matriks) bileşiklerinde (kompozitlerde) iyi bir takviye malzemesi olması açısından önem taşımaktadır. Bu çalışmada, ayrıca, pirinç kabuğuna Fe,Ca,AI,K,Na ilavelerinin SiC visker morfolojisine etkisi incelenmiştir. SiC viskerler, taneciklerden seçimli yüzdürme sıvı özütleme tekniği (selective- flocculation and liquid extraction technique) ile ayrıştırılmaya çalışılmış ve bu teknik aynı zamanda SiC viskerlerin özelliklerinin belirlenmesinde kullanılmıştır. Anahtar Kelimeler : Silisyum Karbür,SiC, Pirinç Kabuğu, Silisyum Karbür Üretimi vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SILICON CARBIDE WHISKER PRODUCTION FROM RICE HUSKS OF BLACK SEA AND THRACE REGIONS OF TURKEY Yücel, Yiğit Ali Rıza M.S., Department of Metallurgical & Materials Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ahmet Geveci February 1997, 143 pages In this work, the possibility of using Turkish rice husks as a source of raw material for the production of silicon carbide, (SiC), a highly advanced technological material was investigated. Research work was done to make silicon carbide whiskers from rice husks of Black Sea and Thrace regions. It was a known practice that SiC whiskers can be produced as a result of a process which consists of coking and pyrolysis. This work also proved the fact that rice husks coked at about 600 °C under argon gas and subjected to pyrolysis at 1700 °C, happens to form IIISiC whiskers. It also showed that rice husks with their composition and morphology were quite suitable to produce silicon carbide whiskers with high length to diameter ratio. SiC whisker is suitable in the production of ceramics, metal matrix composites and structural ceramics as a reinforcement material. In addition, the effects of elements such as Fe.Ca.AI.K,Na,P on the morfology of SiC whiskers was also determined in this work. Separation of whiskers from particulates was achieved by selective- flocculation and liquid extraction technique. This technique did not only result in separation of whiskers from particles but also helped to characterize SiC whiskers.