Behaviour of high strength concrete columns under strain gradient-tied columns
Düzgün değişen birim deformasyon altında yüksek dayanımlı beton kolonların davranışı
  1. Tez No: 68535
  2. Yazar: AHMET YILDIRIM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜNEY ÖZCEBE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek Dayanımlı Beton, Etriye, Dengeli Kırılma, Eksentrik Basınç Yükü, Dayanım Artışı, Süneklik Artışı. vı, High Strength Concrete, Confinement, Balanced Failure, Eccentric Compressive Load, Strength Enhancement, Ductility Enhancement IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
oz DÜZGÜN DEĞİŞEN BİRİM DEFORMASYON ALTINDA YÜKSEK D AYANIMLI BETON KOLONLARIN DAVRANIŞI - ETRİYELİ KOLONLAR YILDIRIM, Ahmet Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Güney Özcebe Ocak, 1997, 83 sayfa Bu tezde, yüksek dayanımlı kare kolonların düzgün değişen birim deformasyon altında davranışları incelenmiştir. Tezin amacı deneysel data üretmek ve bunların belirgin bazı limitler içinde kalıp kalmadığını araştırmaktır. Bu amaçla, altı adet yüksek dayanımlı beton (YDB) kolon numuneleri eksenel ve eksentrik basınç altında test edilmiştir. Değişken parametreler etriye çapı ve etriye aralığıdır. Deneyden elde edilen sonuçlarla etriyelerin kolon dayanımı ve sünekliği üzerindeki etkileri tartışılmıştır. Deneysel davranış bu çalışmada kullanılan beton modellerinden elde edilen moment-eğrilik ve karşılıklı etki diyagramlarıyla karşılaştırılmıştır. Bu çalışma sonucunda aşağıdaki sonuçlara varılmıştır: 1- Dayanım ve süneklik karakteristiklerini elde edebilmek için, YDB kolonlar etriyelerle gerekli şekilde sarılmalıdır.2- Dikdörtgen yatay donatının YDB kolonların dayanım ve süneklik karakteristiklerini arttırdığı gözlenmiştir. 3- Kullanılan etliye aralığı ve etriye oranı YDB kolonların hem dayanımını hem de sünekliğini etkilemektedir. Kolonlarda sünek bir davranış elde edebilmek için, etriye aralığı ile ilgili limitler olmalıdır. Çünkü etriye aralığı arttıkça süneklik ve dayanım özellikleri düşmektedir. 4- Mekanik donatı oranı, kolonların süneklik ve dayanım özellikleri için kullanılan yararlı bir indekstir. Mekanik donatı oranını arttırmanın bir yolu etriye aralığını azaltmaktır, ancak bu etriye aralığı pratik kullanım için gerçekçi değildir. Bu nedenle kullanılan etriye donatısının akma daynımı arttırılmalıdır. Sonuç olarak, YDB ile yüksek dayanımlı donatı kullanılmalıdır. 5- Araştırmacıların eksenel yüklü kolonlarda sünek bir davranış elde edebilmek için % 20 mekanik donatı oranı kullanılmasını tavsiye etmelerine rağmen, daha az orandaki mekanik donatı oranına sahip test kolonları sünek bir davranış göster mislerdir. Düşük seviyede eksenel yük uygulanması bunu sağlamış olabilir. 6- Deneyler esnasında TS500 şartnamelerine göre dizayn edilen etriye kancalarında açılma gözlenmemiştir. 7- 'Razvi ve Saatçıoğlu' ve 'Sheikh ve Üzümeri' modelleri deneysel davranışlarla yeterli bir uyum göstermişlerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BEHAVIOUR OF HIGH-STRENGTH CONCRETE COLUMNS UNDER STRAIN GRADIENT - TIED COLUMNS YILDIRIM, Ahmet M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Güney Özcebe January, 1997, 83 pages In this study, the behaviour of high strength concrete columns under strain gradient near balanced region was investigated. The aim of this study was to produce experimental data and to report the results comprehensively. Within this scope, six high strength concrete columns were tested under axial load and flexure. The variable parameters were diameter of the lateral steel and tie spacing. Effect of confinement on column strength and column ductility were discussed within the test results. The experimental response was compared with the moment-curvature and interaction diagrams obtained from concrete models used in this study. The results indicate that: 1- HSC columns had to be confined properly in order to display enhanced strength and ductility characteristics. 2- Rectangular lateral reinforcement was observed to improve the strength and the ductility characteristics of the HSC columns. m3- The tie spacing and the amount of lateral steel used were effecting both the ductility and the strength enhancement of the HSC concrete columns under strain gradient. In order to achieve ductile behaviour for the columns, there had to be limitations on the spacing of the ties. Because the higher the tie spacing, the less the strength gain and the ductility were. 4- The mechanical ratio was a useful index for the ductility and the strength comparisons. In order to increase the mechanical ratio, one way is to decrease the tie spacing which resulted in unrealistic values for the practical use. Because of this the yield strength of the tie steel used should to be increased. Then it was concluded that with the HSC, high strength steel should to be used. 5- Although the researchers proposed to use 20 % mechanical ratio to ensure ductile behaviour for the axially loaded columns, smaller values of mechanical ratio resulted in ductile behaviour in the tests. The reason for this should be the low level of axial load exerted on the specimen, nearly 30 % of its full capacity. 6- Both 'Razvi and Saatcioglu' and 'Sheikh and Uzumeri' models predicted the experimental response accurately.