Ötimik bipolar hastalarda davranışsal bağımlılık sıklığının sağlıklı gönüllülerle karşılaştırılması
Comparison of the frequency of behavioral addiction in euthymic bipolar patients with healthy volunteers
- Tez No: 685353
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSÜM ÖZGE BAYSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Bipolar Bozukluk, Davranışsal Bağımlılıklar, kumar, alışveriş, egzersiz, internet, Bipolar Disorder, Behavioral Addictions, gambling, shopping, exercise, internet
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Bu çalışmada, ötimik dönemdeki bipolar bozukluklu hastalarda davranışsal bağımlılıkların (kumar, alışveriş, internet, egzersiz) sağlıklı gönüllülerle karşılaştırılması ve davranışsal bağımlılıkların (DB) bipolar bozukluk (BB) ile ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları polikliniğine başvuran, DSM-5 tanı ölçütlerine göre BB tanısı konulan ötimik dönemdeki 60 hasta ile; yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi açısından hastalarla benzer özellikleri olan 60 sağlıklı kontrol grubu çalışmaya dahil edilmiştir. BB tanısı olan hastaların ötimik dönemde olduğunu belirlemek için Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği (HAM-D), Young Mani Derecelendirme Ölçeği (YMDÖ) uygulanmıştır. Hasta ve kontrol grubuna Sosyodemografik Veri Formu ile beraber, gruplar arasında davranışsal bağımlılıkları karşılaştırmak ve BB-DB ilişkisini saptamak amacıyla South Oaks Kumar Tarama Testi (SOKTT), Kompulsif Çevrimiçi Satın Alma Ölçeği (KÇSA), Egzersiz Bağımlılığı Ölçeği (EBÖ), İnternet Bağımlılığı Ölçeği (İBÖ) uygulanmıştır. Bulgular: South Oaks Kumar Tarama Testi ve İnternet Bağımlılık Ölçeği puan ortalamalarının hasta grubunda, kontrol grubuna göre yüksek olduğu, ancak aradaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı saptanmıştır. Egzersiz Bağımlılığı Ölçeği puan ortalamalarının hasta grubunda, kontrol grubuna göre düşük olduğu, ancak aradaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı saptanmıştır. Kompulsif Çevirimiçi Satın Alma Ölçeği puan ortalamalarının hasta grubunda, kontrol grubuna göre düşük olduğu, aradaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: BB-DB arasındaki ilişkinin araştırılması, davranışsal bağımlılık riski taşıyan bipolar bozukluklu bireylerin daha iyi tanımlanabilmesi amacıyla daha fazla sayıda ve kapsamlı çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to compare euthymic bipolar patients and healthy volunteers in terms of behavioral addictions (gambling, shopping, internet, exercise) and to investigate the relationship between behavioral addictions (BA) and bipolar disorder (BD). Method: A total of 60 euthymic patients who met DSM-V criteria for bipolar disorder and 60 healthy controls participated in the present study. Hamilton Depression Rating Scale (HDRS) and Young Mania Rating Scale (YMRS) were used to determine that patients with BD were in the euthymic period. Along with the sociodemographic data form, the South Oaks Gambling Screen, online shopping addiction version of the Bergen Shopping Addiction Scale, Exercise Dependence Scale-21, Internet Addiction Scale were applied to the patient and control groups to compare behavioral addictions between the groups and to determine BD-BA relationship. Results: The mean scores of the South Oaks Gambling Screen and Internet Addiction Scale were found to be higher in the patient group compared to the control group, but the difference was not statistically significant. It was determined that the mean scores of the Exercise Dependence Scale-21 were lower in the patient group compared to the control group, but the difference was not statistically significant. It was determined that the mean scores of the online shopping addiction version of the Bergen Shopping Addiction Scale were lower in the patient group compared to the control group, and the difference was statistically significant. Discussion: More comprehensive studies are needed to investigate the relationship between BD and BA, and to better identify individuals with bipolar disorder at risk of behavioral addictions.