Mültecilerin kent mekânındaki pratiklerinin medyada söylemsel inşası ve temsili
Discursive construction and representation of refugees' practices in the urban space
- Tez No: 685372
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PERVİN ŞENOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Suriyeli kent mültecileri, kent mekânı, medya temsilleri, söylemsel inşa, Hürriyet gazetesi, Syrian urban refugees, urban space, media representations, discursive construction, Hürriyet newspaper
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 218
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de kentlerde yaşayan Suriyeli kent mültecilerinin ve yaşadıkları mekânların medyadaki temsiliyetlerini merkeze almaktadır. Suriyeli kent mültecilerine yönelik gündelik hayatın ve mekânsal pratiklerin hangi temalar altında hangi klişeler ve imge repertuvarı kullanılarak hangi anlamlara işaret edildiğine odaklanılmaktadır. Çalışma kapsamında; Suriyeli kent mültecilerinin Türkiye'ye göç etmeye başladığı 2011 yılından 2020 yılına kadar, Hürriyet Gazetesi'nde yayımlanan haberler taranmıştır. Çalışma kentlerde, genellikle yoksulluk döngüsünde olan Suriyeli kent mültecilerinin; mekânsal pratikleri, barınma, güvenlik, istihdam, toplumsal ilişkiler konularıyla sınırlandırılmıştır. Hürriyet Gazetesi özelinde bu konuları içeren haberlerde Suriyeli kent mültecilerinin kentle olan ilişkilerinin, kentli ile olan ilişkilerinin ve yerel/merkezi yönetimlerin yöneticilerinin söylemlerinin nasıl aktarıldığı incelenmektedir. Çalışmada bir yandan Suriyeli kent mültecilerinin toplumsal ve mekânsal ilişkilerini temsiller aracılığıyla düşünmek, öte yandan da Türkiye'de kentlerde yaşayan Suriyeli kent mültecilerinin ve yaşadıkları mekânlara dair anlamların medyada nasıl inşa edildiğini anlamak amaçlanmaktadır. Betimleyici-yorumlayıcı bir anlama temelinde nitel araştırma yöntemlerinden olan tematik içerik analizi kullanılarak çalışmanın yöntemi oluşturulmuştur. Bu çalışmada, Suriyeli kent mültecilerin kentsel yaşamla kurduğu ilişkilerin yer aldığı haberler şehir planlamaya referans olabilecek altı tema ile kategorize edilerek genelleştirilmiştir. Bu temalar;“kentte sağlık ve hijyen”,“kentte sosyal problemler”,“kentte huzur ve güvenlik”,“cinsiyetlendirilmiş mekân”,“arzulanan kent ve dışlama mekanizmaları”,“kentte bir arada yaşam”dır. Çalışma, Suriyeli kent mültecileriyle işaret edilen kentsel problemler (kentlerde yaşama, barınma, var olma ve toplumsal ilişkiler kurabilme vb.) ve haber söylemleri aracılığıyla temsil edilen kentsel problemlerde hangi imge repertuvarına başvurulduğuna dair incelemelerle son bulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the media representations of Syrian urban refugees living in cities in Turkey and the places they live in. The focus is on what meanings of everyday life and spatial practices for Syrian urban refugees are pointed to under what themes, using what stereotypes and image repertoire. Within the scope of the study; From 2011 until 2020, when Syrian refugees began to migrate to Turkey, reports published in Hürriyet Newspaper were screened. The study found that Syrian urban refugees in cities, often in cycles of poverty; spatial practices are limited to housing, security, employment, social relations. In the news of the Hürriyet Newspaper, it is examined how the relations of the Syrian urban refugees with the city, their relations with the citizens and the discourses of the managers of the local/central governments are conveyed. In the study, it is aimed to think about the social and spatial relations of Syrian urban refugees through representations, and to understand how Syrian urban refugees living in cities in Turkey and the meanings of the places where they live are built in the media. The method of the study was created using thematic content analysis from qualitative research methods based on a descriptive-interpretive understanding. In this study, the news about the relations between Syrian urban refugees and urban life were categorized and generalized with six themes that can be references to urban planning. These themes are;“Health and hygiene in the city”,“social problems in the city”,“peace and security in the city”,“gendered space”,“desired city and exclusion mechanisms”,“coexistence in the city”. The study concludes with an examination of what repertoire of images referred in urban problems (living in cities, sheltering, existence and establishing social relations, etc.) and urban problems represented by news discourses, which are indicated by Syrian urban refugees.