Suriyeli mültecilerin kentli hakları çerçevesinde kentsel hizmetlere erişimi ve belediyelerin rolü: İzmir Büyükşehir Belediyesi ve konak belediyesi örnekleri
The access of syrian refugees to the urban services within the framework of urban rights and the role of municipalities: the cases of İzmir Metropolitan Municipality and konak municipality
  1. Tez No: 590443
  2. Yazar: BİLGE MARTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT CEMAL YALÇINTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Mülteci, Kentsel Hizmet, Yerel Yönetim, Belediye, Migration, Refugee, Urban Service, Local Government, Municipality
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kentsel Planlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Suriyeli Mültecilerin Kentli Hakları Çerçevesinde Kentsel Hizmetlere Erişimi Ve Belediyelerin Rolü: İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi Örnekleri isimli bu çalışma, yerel yönetimlerin sunmakla yükümlü oldukları kentsel hizmetlerin ne ölçüde sunulduğunu ve Suriyeli mültecilerin bu hizmetlerden eşit ölçüde faydalanıp faydalanmadığını, kentsel haklardan yola çıkarak sorgulamaktadır. Bu çalışmada öncelikle, Türkiye'de geçici koruma kapsamında, kamp dışında yaşayan Suriyeli nüfusun geçici değil kalıcı olduğunu öngörerek yola çıkılmış olup çalışma boyunca geçici koruma statüsündeki Suriyeliler için, evrensel bir tanım olan ve haklara referans veren genel mülteci tanımı kullanılmıştır. Kentli hakları, kentte bulunan herkesin sahip olduğu haklar olup, insan haklarının kent mekanında pratiğe dökülmüş hali olarak görülmektedir. Kentli haklarının gerçekleştirilebilmesi için kentsel hizmetlere ihtiyaç duyulmaktadır. Kentlinin sosyal, kültürel ve insani isteklerin karşılanması kentsel hizmetlerin sunumuyla sağlanmaktadır ve bu hizmet sunumunun sorumluları büyük ölçüde belediyelerdir. Kentli hakları, sunulması gereken kentsel hizmetler ve uygulamada belediyeler tarafından sunulan kentsel hizmetler ile Suriyeli mültecilerin bu hizmetlere erişimini konu alan araştırma, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak İlçe Belediyesi örnekleri üzerinden Türkiye'de yaşayan Suriyeli mültecilerin hizmetlere ne ölçüde erişebildiğini tartışmaya açmaktadır. Araştırma kapsamında Belediyelerin görev ve sorumlulukları ve hizmetlerin tüm hemşehrileri kapsaması gerekliliği Belediye Kanunu başta olmak üzere ilgili mevzuatlar, uluslararası sözleşmeler ve literatür irdelenerek ortaya konmuştur. Ardından her iki belediye ile yüz yüze yapılan mülakatlar ve yazı ile belediyelerden istenen veriler ile Suriyeli mültecilerin sunulan hizmetlere erişiminin ne ölçüde sağlanabildiği sorgulanmıştır. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi tarafından, sunulan hizmetlerin yetki alanlarındaki herkesi, dolayısıyla Suriyeli mültecileri de kapsadığı ifade edilmiş olmakla birlikte bazı anayasal kısıtlamalar, bütçe kısıtlamaları, Türkiye'deki statülerinden kaynaklanan engeller ve nüfusun“geçici”olarak görülmesi gibi sebeplerle tüm hizmetler eşit ve adil olarak sunulamamaktadır. Ayrıca belediyelerin bünyelerinde konuya ilişkin birimlerin bulunmaması; dolayısıyla uzmanlık ve çalışmaların yetersiz kalması ve Türkiye'deki yönetim yapısında merkezi idarenin baskınlığı ve yerel yönetimlerin yetkilerinin kısıtlı olması da Suriyeli mültecilerin kentsel hizmetlere erişiminin yeterince sağlanamamasına sebep olmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Access of Syrian Refugees to the Urban Services within the Framework of Urban Rights and the Role of Municipalities: The Cases of Izmir Metropolitan Municipality and Konak Municipality; titled study, questions the extent to which urban services are provided by local governments and whether Syrian refugees benefit equally from these services or not. In this study, primarily, the Syrian population living outside refugee camps in Turkey, under temporary protection, is assumed to be permanent. From this point, the general definition of refugee, which refers to human rights, is used as a universal definition for Syrians with temporary protection status throughout the study. Urban rights are defined as the rights of everyone in the city. Urban services are needed for the realization of urban rights. Supplying the social, cultural and humanitarian demands in the city is ensured by the provision of urban services and the local authorities are generally responsible of these services. Urban rights, is supposed to serve urban services and the application submitted by the municipal urban services to the Syrian refugees' access to research studies for these services, Izmir Metropolitan Municipality and Konak District Municipality samples out of the service of the Syrian refugees living in Turkey is open to discussion can access what extent. Within the scope of the research, the duties and responsibilities of the municipalities and the necessity of the services to cover all the citizens were determined by examining the relevant legislation, international conventions and literature. Subsequently, in face-to-face interviews with both municipalities and the data requested from the municipalities, the question of the extent to which Syrian refugees can access the services provided was questioned. While one of the interlocutors of the services provided by Izmir Metropolitan Municipality and Konak Municipality is Syrian refugees, it is stated that not all services are provided equally and fairly as a result of some constitutional and budgetary restrictions; therefore, it is seen that the access of Syrian refugees to urban rights cannot be ensured sufficiently. In addition, municipalities do not have relevant units within the subject; hence the expertise and work of inadequacy and the dominance of the central government and local authorities have restricted the powers of the management structure in Turkey in Syrian refugees access to urban services are unable to provide enough reason.