Profesyonel piyanistlerin bir eseri icraya hazırlama süreçleri ve bir resital performansının bu açıdan incelenmesi ve değerlendirilmesi
The processes of preparing a work for performance and the examination and evaluation of a recital performance in this performance
  1. Tez No: 685439
  2. Yazar: DAMLA KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. ALİ SEVGİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Konser, piyano, profesyonel piyanist, resital, Concert, piano, professional pianist, recital
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Performans Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu araştırma profesyonel piyanistlerin bir eseri icraya hazırlama süreçlerini tespit ederek, bir resital performansının oluşturulma süreçlerinin bu açıdan incelenmesini amaçlamaktadır. Bu kapsamda araştırmanın örneklemi Türkiye'de önemli konser performanslarıyla tanınmış üç kadın, beş erkek olmak üzere sıklıkla resital veren sekiz profesyonel piyanistten oluşmaktadır. Araştırmanın evreni Türkiye'de resital performansları icra eden profesyonel piyanistler oluşturmaktadır. Bu araştırmada veriler, açık uçlu anket soruları, katılımcı gözlem ve kaynak tarama metotları kullanılarak elde edilmiştir. Profesyonel piyanistlerin bir eseri icraya hazırlama süreçlerinin araştırılarak, bir resital performansının bu bağlamda incelenmesi ve değerlendirilmesi bakımından betimsel bir nitelik taşıyan bu araştırmanın sonuçlarına göre piyano konserlerine hazırlık süreçlerinin zihinsel fiziki ve kültürel aşamalardan oluştuğu, profesyonel piyanistlerin hazırlık süreçlerinde kişisel farklılıklar bulunduğu, repertuvarlarını seçerken ortak davranışlar içerisinde olduğu sonuçlarına yer verilmiştir. Resital ve orkestra eşlikli konserlerin farklı bağlamlarda ele alınması gerektiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the process of creating a recital performance from this perspective by determining the processes of professional pianists preparing a piece for performance. In this context, the sample of the research consists of eight professional pianists, three women and five men, who are known for their important concert performances in Turkey. The universe of the research consists of professional pianists performing recital performances in Turkey. The data in this study were obtained by using open-ended survey questions, participant observation and literature review methods. According to the results of this research, which is descriptive in terms of examining and evaluating a recital performance by investigating the processes of professional pianists preparing a piece for performance, the preparation processes for piano concerts consist of mental, physical and cultural stages, there are personal differences in the preparation processes of professional pianists, and common behaviors when choosing their repertoire. its results are included. It has been determined that recital and concerts with orchestra should be evaluated in different contexts.