TR72 bölgesinde il düzeyinde inşaat-sanayi ve hizmetler sektörü yığılmasının lokasyon katsayısı yöntemiyle araştırılması
Investigation of the construction-industry and service sectors agglomeration at provincial level in TR72 region by location quotient method
- Tez No: 685440
- Danışmanlar: PROF. DR. BARIŞ ERGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kent Ekonomisi, Yığılma, İnşaat-Sanayi ve Hizmetler Sektörleri, TR72 Bölgesi, Urban Economy, Agglomeration, Construction-Industrial and Service Sectors, TR72 Region
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Yığılma, aynı ya da benzer ekonomik etkinliklere ait firmaların belirli bir coğrafyada bir araya gelerek yoğunlaşmasıdır. Sektörel yığılma hammaddeye yakın olma, maliyetleri azaltma, ulaşım kolaylığı ve nitelikli işgücü havuzuna sahip olma isteği açısından firmalar için önemli avantajları barındırmaktadır. Bu durum firmaların yerel düzeyde rekabet edebilirlik gücünü artırmasına olanak sağlamaktadır. Ayrıca sektörel yığılma, istihdam açısından kent ekonomisinin gelişmesine ve firmaların belirli bir coğrafyada yer seçmesine bağlı olarak bölgesel gelişimin sağlanması yönünde önemli avantajlar sunmaktadır. Bu tez, TR72 Bölgesinde il düzeyinde yıllara göre inşaat-sanayi ve hizmetler sektörü açısından yığılma düzeyleri ortaya konulmasını ve bu sektörlerin istihdam açısından kent ekonomisine ve bölgesel gelişim üzerine etkilerinin incelenmesini amaçlamaktadır. Bu tezde Kayseri, Sivas ve Yozgat illerinin inşaat-sanayi ve hizmetler sektörünün yığılma düzeyleri lokasyon katsayısı yöntemi ile 2010-2019 yılları arasındaki yıllık değişimleri değerlendirilerek sektörlerin yığılma eğilimlerinin kent ekonomisi üzerine etkileri incelenmiştir. Sonuçta Kayseri'de sanayi sektörü yığılmasının, Yozgat ve Sivas'ta inşaat ve hizmetler sektörü yığılmasının bulunduğu tespit edilmiştir. İlerleyen yıllarda hazırlanacak planlama çalışmalarında Kayseri'de sanayi sektörü yığılmasının var olması, Sivas'ta inşaat sektörü yığılma düzeyinde azalma eğiliminin görülmesi, Yozgat'ta inşaat ve hizmetler sektörü yığılmasında artış eğilimi görülmesi hususlarına dikkat edilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Agglomeration, firms that belong to a specific region of the same or similar economic activities are concentrated together. Sectoral agglomeration has important advantages for firms in terms of being close to raw materials, reducing costs, ease of transportation and the desire to have a qualified workforce pool. This allows firms to increase their competitiveness at the local level. In addition, sectoral agglomeration offers important advantages in ensuring regional development depending on the development of the urban economy in terms of employment and the choice of places in a particular geography of firms. This thesis, by year of construction at the provincial level in TR72 region-to reveal the levels of congestion in terms of industry and services sector and this sector in terms of employment and regional development aims to examine the effects on the economy of the city. In this thesis, the agglomeration levels of the construction-industry and services sector of Kayseri, Sivas and Yozgat provinces were evaluated by the location coefficient method and the annual changes between 2010 and 2019 and the effects of agglomeration trends of the sectors on the urban economy were examined. As a result, it was found that industrial sector agglomeration in Kayseri, construction and services sector agglomeration in Yozgat and Sivas. In the planning studies to be prepared in the following years, it was concluded that it is necessary to pay attention to the existence of industrial sector agglomeration in Kayseri, to see a downward trend in the level of construction sector agglomeration in Sivas, to see an upward trend in the construction and services sector agglomeration in Yozgat.