Şeyhülislâm Esad Dîvânı Sözlüğü (Bağlamlı dizin ve işlevsel sözlük)
Glossory of Şeyhülislâm Esad's Divan (Concordance and functional dictionary)
- Tez No: 685473
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN TÜRKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Şeyhülislam Es'ad Efendi, 18. Yüzyıl, Bağlamlı Dizin, İşlevsel Sözlük, TEBDİZ, Şeyhülislam Es'ad Efendi, 18 th century, Concordance, Functional Dictionary, TEBDİZ
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1225
Özet
13. yüzyıldan başlayıp 19. yüzyıla kadar varlığını sürdürmüş olan dîvân şiiri Türk Kültürü Tarihi açısından önemlidir. Düşünce dünyası, hayata bakış tarzı, kültür, dil gibi pek çok hususta yaşanan değişimler klasik Türk edebiyatı metinlerinin günümüzde anlaşılmasını zorlaştırmaktadır. İşlevsel sözlükler ve bağlamlı dizinler, klasik Türk edebiyatı metinlerinin anlaşılmasında kolaylık sağlayan materyallerdir. Bu çalışmada da Muhammet Nur DOĞAN tarafından çeviri yazılı metni yayımlanan Şeyhülislam Es'ad Divanı'nın TEBDİZ projesi kapsamında bağlamlı dizini ve işlevsel sözlüğü yapılmıştır. Divan'da geçen kelime ve kelime gruplarının anlamları alfabetik sıra gözetilerek bağlamlarıyla birlikte verilmiş, gerekli kelime ve kavramlar için kelimenin anlamının yanında açıklamalar yapılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde şair ve divanı hakkında incelemeye, ikinci bölümünde ise 18. Yüzyıl şairi Şeyhülislam Es'ad Divanı'nın bağlamlı dizini ve işlevsel sözlüğüne yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The divan poetry, which continued its existence from the 13th century until the 19th century, is important for the history of Turkish Culture. The evolution, regarding the number of concepts such as world of thought, perspective on life, culture and language, makes Turkish literature texts more difficult to be comprehensible today. However, functional dictionaries and concordances are materials that facilitate the comprehension of the classical Turkishliterature texts. In this study, concordance and functional dictionary were made in the context of the TEBDİZ project of Şeyhülislam Es'ad Divanı whose translation text was published by Muhammet Nur DOĞAN. The meanings of the words and word groups used in“Divan”are alphabetically included with their contexts and, besides, explanations necessary are also available, in addition to the meanings of the words and concepts. The first part of the study is about the poet and his divan, and the second part is the functional dictionary and concordance of Divan of 18 th century poet Şeyhülislam Es'ad Efendi.