Türkiye'de mal ihracatı yapan işletmelerin katma değer vergisi (KDV) iade süreci ve bir uygulama
Value added tax (VAT) refund process of enterprises exporting goods in Turkey and an application
  1. Tez No: 685472
  2. Yazar: UMUT ERDEM YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILDIRIM ERCAN ÇALIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mal İhracatı, KDV, KDV İadesi, Export of Goods, VAT, VAT Refund
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Türkiye'de mal ihracatı yapan işletmeler için KDV iadesi işletmelerin kendi bünyelerinde sürdürülebilirliğini devam ettirmeleri için önemli bir teşviktir. İşletmelerin bu teşvik hakkında yeterli bilgiye sahip olmaması çalışmanın araştırılma amacında öncü nedenlerden biri olmuştur. Mal ihracatından doğan KDV iade sürecinde mevcut kılavuzlardaki karmaşık yapı ve kaynak yetersizliği sonucu eksiklikler meydana gelebilmektedir. Bu doğrultuda iade süreci anlatımında tablolardan yararlanılmış ve süreç daha anlaşılabilir hale getirilmiştir. İade süreci spesifik bir süreç olma ve birden fazla taraf ile ilişkili olduğundan bazı sorunlar ile karşılaşılması kaçınılmaz hale gelmiştir. Çalışmamızda bu sorunlardan bahsedilmiş olup sorunlar karşısında çözüm önerileri sunulmuştur. Bu çözüm önerileri sunulmadan önce süreç hakkında önemli temel kavramlar ayrı ayrı açıklanmıştır. Temelde açıklanan bu kavramlar sürecin daha anlaşılabilir hale gelmesinde büyük bir katkı sağlamıştır. Mal ihracatından doğan KDV iade sürecinin anlatımı ve uygulama ile bunu pekiştirme konusunda çalışmamız teorik ve pratik yapıyı birleştirmede ilgilere karşı bir köprü görevi sunacaktır.
Özet (Çeviri)
For businesses exporting goods in Turkey, VAT refund is an important incentive for businesses in order to maintain their sustainability in their own structure. The fact that businesses do not have adequate information about this encouragement has been one of the leading reasons for researching purpose the study. Due to the complex structure of the VAT refund process arising from the export of goods and the deficiency of adequate resources in the existing guidelines, deficiencies may occur in the process. In this direction, tables have been taken advantage of the explanation of the refund process and the process has been made more understandable. Since the refund process is a specific process and has the nature of having more than one party, it has become inevitable to encounter some problems. These problems have been mentioned and solutions have been offered in the face of problems. Before presenting these solution suggestions, important basic concepts about the process are explained respectively. Basically, these concepts have made a great contribution to making the process more understandable. Our study on explaining the VAT refund process arising from the export of goods and consolidating it with its application will serve as a bridge to those concerned in combining the theoretical and practical structure.