Süleymaniye Kütüphanesi Esad Efendi Koleksiyonu 2843 numarada kayıtlı Mecmuatü Kasaid Fi Medhi Şeyhülislam Feyzullah Efendi transkripsiyonlu metin-inceleme
'Mecmuatü Kasâid Fi Medhi Şeyhülislam Feyzullah Efendi' review of transcribed text registered at 2843 number in Süleymaniye Library the collection of Esad Efendi
- Tez No: 614759
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAMZA KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mecmua, Kaside, Mecmûʻa-i Kasâʼid, Şeyhülislam Feyzullah Efendi, Magazine, Ode, Ode Magazine, Şeyhülislam Feyzullah Efendi
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 308
Özet
Mecmualar, klasik Türk edebiyatı araştırmalarına kaynaklık eden önemli derlemelerdir. Mecmualarda şairlerin divanlarındaki şiirlerinin farklı şekillerine tesadüf edilebileceği gibi kaynaklarda adı geçmeyen unutulmuş şairlerin şiirlerine, bilinen şairlerin divanlarında bulunmayan/bilinmeyen şiirlerine, dönemin genel beğenisiyle ilgili ipuçlarına rastlayarak yeni bilgiler edinmemiz mümkündür. Bu hususlar da dikkate alınarak, Süleymaniye Kütüphanesi, Esad Efendi Koleksiyonu 2843 numarada kayıtlı“Mecmuatü Kasaid Fi Medhi Şeyhülislam Feyzullah Efendi”isimli mecmuanın transkripsiyon harfleriyle çeviri yazısı yapılıp“Mecmuaların Sistematik Tasnifi Projesi”kapsamında incelenmesi amaçlanmıştır. Mecmua içerisinde 17. yüzyılda yaşamış olan Şeyhülislam Seyyid Feyzullah Efendi ve ailesine yazılan çoğunluğunu kasidelerin oluşturduğu şiirler yer almaktadır. Bu şiirler 17, 18 ve 19. yüzyıllarda yaşamış bazı şairlere aittir. Çalışmamızda, 170 varaktan oluşan mecmuadaki Türkçe şiirler dikkate alınmıştır. Mecmuanın 2b-44b arasındaki sayfalarında Türkçe, 45b-82b arasındaki sayfalarında Arapça ve 83b-167b arasındaki sayfalarında Farsça methiyeler bulunurken, 168a-170b arasındaki sayfalarında ise Türkçe kaside, Farsça mesnevi, kıtʻa, beyit ve müfredler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Magazines are important collections which are sources of classical Turkish literature researches. It is possible to get new information in the magazines by encountering poets' poems' different forms in their divan, poems of forgotten poets not mentioned in sources, well-known poets' poems not found/ known in their divan, hints about the general admiration of the period. By considering these issues, a magazine called“Mecmuatü Kasaid Fi Medhi Şeyhülislam Seyyid Feyzullah Efendi”translated with transcription letters, registered at 2843 number in Süleymaniye Library, The Collection of Esad Efendi, is aimed to be examined within“the Systematic Classification of Magazines Project”. Poems, mostly composed of odes which is written to Şeyhülislam Seyyid Feyzullah Efendi and his family who lived in 17th century are included in the magazine. These poems belong to some poets who lived in 17th, 18th, 19th century. In our study, in the magazine Turkish poems consisting of 170 leafs were taken into consideration. There are Turkish panegyric between 2b- 44b pages, Arabic panegyric between 45b-82b pages, Persian panegyric between 83b-167b, Turkish odes, Persian masnavi, kıtʻa, couplet, müfred between 168a-170b pages in the magazine.