Verification of SDL systems with partial order methods
SDL sistemlerinin kısmi sıralama metodları ile doğrulanması
- Tez No: 68554
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL İNAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: doğrulama, kısmi sıralama azaltımı, sürekli küme, biçimsel belirtim, ayrıştırıcı, yazılım mühendisliği, iletişim yazılımı, SDL iv, verification, partial order reduction, persistent set, formal specifica tion, parser, software engineering, communication software, SDL m
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZ SDL SİSTEMLERİNİN KISMI SIRALAMA METODLARI İLE DOĞRULANMASI Şen, Mehmet Alper Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Kemal İnan Mayıs 1997, 99 sayfa Kısmi sıralama metodları endüstriyel boyuttaki sistemlerin biçimsel olarak doğrulanmasında kullanılan durum alanı ufaltım tekniklerinden biridir. Kısmi sıralama metodlarından yararlanan sürekli kümeler metodunun SDL programlarına uygulanması ile SDL sistemleri için karışıklıktan kurtaran teknikler türetilmiştir. Bu nedenle SDL programlarını, SDL dilinin detaylarını soyutlayarak, modelleyen SSM adlı bir otomat tanımlanmıştır. Haberleşen SSM'ler için sürekli kümelerin gerekli ve yeterli karakterizasyonu türetilmiştir ve bu da sürekli küme hesaplanmasında bir algoritma formüle edilmesinde kullanılmıştır. Sonuçların türetildiği SDL alt kümesi save ve priority inputs gibi giriş dizisinde FIFO okuma disiplinini ihlal eden SDL kavramlarını kapsamaktadır. Geliştirilen yaklaşımın sonuçları POVSDL adlı bir yazılım aracı ile gerçekleştirilmiştir ve deney sonuçları karışıklık azaltımının büyük oranda olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT VERIFICATION OF SDL SYSTEMS WITH PARTIAL ORDER METHODS Şen, Mehmet Alper M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Kemal İnan May 1997, 99 pages Partial order methods are one of the state space reduction techniques for formal verification of industrial size systems. SDL specific complexity relief techniques are derived by applying the method of persistent sets, which takes benefit of par tial order methods, to SDL programs. For this purpose an automaton called SSM is defined that models SDL programs by abstracting out linguistic details. Nec essary and sufficient characterizations of persistent sets are derived for communi cating SSMs and used to formulate an algorithm of persistent set computation. The subset of SDL for which the results are derived covers SDL primitives save and priority inputs that violate FIFO reading discipline at input queues. The re sults of the approach have been implemented with a software tool POVSDL and experimental results show that complexity reduction can be orders of magnitude.