Okul sonrası öğrenme ortamlarında matematik odaklı STEM etkinliğine yönelik öğrenci görüşleri
In after school learning environments student opinions on mathematics focused STEM activity
  1. Tez No: 685542
  2. Yazar: FEYZANUR ARDIÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET OĞUZ AKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul sonrası Öğrenme Ortamları, Matematik, STEM Eğitimi, After School Learning Environments, Math, STEM Education
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırmanın genel amacı; okul sonrası uygulanan matematik odaklı STEM etkinliklerinin sonuçlarını ortaya koymaktır. Bu araştırmada nitel araştırma desenle-rinden durum çalışması (case study) deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma gru-bunu Eskişehir'de yer alan bir devlet okulunda 2019-2020 öğretim yılı güz dönemimde öğrenim gören ve okul sonrası STEM kulübüne gönüllü olarak katılan 3. ve 4. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Çalışma grubu“ölçüt örneklem”tekniği ile belirlenmiş olup, teknik sonucunda 15 kız, 14 erkek olmak üzere toplamda 29 öğrenci katılımcı olarak belirlenmiştir. Bu araştırmada veri toplama aracı olarak odak grup görüşmesi, araştırmacı günlüğü, öğrenci günlükleri ve öğrenci ürünlerinden yararlanılmıştır. Araştırmacı tarafından tasarlanan STEM etkinliğine ilişkin ön çalışmalar yapılmış, öğrencileri etkinliğe hazırlamak adına etkinlikten önce oyunlar oynatılmıştır. STEM Kulübü'nün başladığı haftadan asıl etkinlik haftasına kadar çeşitli STEM etkinlikleri yapılmış ve her etkinlikten önce öğrencilerin motivasyonunu artırıcı araştırmacının veya öğrencilerin belirlediği dikkat çekici oyunlar oynatılmıştır. Uygulama boyunca öğrencilerden her hafta, etkinliğin ardından günlük tutmaları istenmiştir. Ayrıca araş-tırmacı tarafından da her uygulamanın sonunda günlük tutulmuştur. 4 hafta / 8 saat süren uygulama sonunda, öğrenciler ile odak grup görüşmeleri gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubu öğrencileri ile yapılan odak grup görüşmesi verileri ve araştırmacı-öğrenci günlüklerindeki veriler birlikte içerik analizi ile elde edilmiştir. Öğrenci gö-rüşleri, öğrenci günlükleri ve araştırmacı günlüğü incelendiğinde, öğrencilerin genel olarak etkinlik sürecinden keyif aldıklarını, bazı noktalarda zorlansalar da işbirliği ile süreci başarılı bir şekilde tamamladıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Abstract Student Views on Mathematics Focused STEM Activities in After School Learning Environments Feyzanur ARDIÇ Eskisehir Osmangazi University Institute of Educational Sciences Department of Basic Education Advisor: Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Oğuz AKÇAY 2021 The general purpose of this research; to reveal the results of mathematics-focused STEM activities applied after school. Case study design, one of the qualitative research designs, was used in this study. The study group of the research consists of 3rd and 4th grade students studying at a public school in Eskişehir in the fall semester of the 2019-2020 academic year and voluntarily participating in the after-school STEM club. The study group was determined by the“criterion sampling”technique, and as a result of the technique, a total of 29 students, 15 girls and 14 boys, were de-termined as participants. In this research, focus group interview, researcher diary, stu-dent diaries and student products were used as data collection tools. Preliminary stud-ies were carried out on the STEM activity designed by the researcher, In order to pre-pare the students for the activity, games were played before the activity. Various STEM activities were held from the week the STEM Club started to the main event week and before each activity, remarkable games determined by the researcher or stu-dents were played to increase the motivation of the students. During the application, students were asked to keep a diary every week after the activity. In addition, a diary was kept by the researcher at the end of each application. At the end of the application, which lasted 4 weeks / 8 hours, focus group interviews were held with the students. Focus group interview data with study group students and the data in the researcher-student diaries were obtained by content analysis together. When students' opinions, student diaries and researcher's diaries were examined, it was seen that the students generally enjoyed the activity process, and although they had difficulties at some points, they successfully completed the process with cooperation.