Fen bilimleri öğretmen adaylarının okul dışı öğrenmeye ilişkin algılarının incelenmesi: Bir metafor çalışması
Examination of pre-service science teachers' perceptions of out-of-school learning: A metaphor study
  1. Tez No: 943155
  2. Yazar: RABİA GÖREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Dışı Öğrenme, Fen Eğitimi, Fen Bilimleri Öğretmen Adayı, Metafor, Out-of-school learning, Science education, Pre-service teacher, Metaphor
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmasının amacı, fen bilimleri öğretmen adaylarının okul dışı öğrenmeye ilişkin metaforik algılarını incelemektir. Çalışma, nitel araştırma desenlerinden fenomenoloji (olgubilim) desenine göre yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubu, amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt (kriter) örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Çalışmaya İç Anadolu bölgesinde bulunan bir devlet üniversitesinde farklı sınıf düzeylerinde öğrenim görmekte olan 165 fen bilimleri öğretmen adayı katılmıştır. Araştırmada öğretmen adaylarından okul dışı öğrenmeye ilişkin algılarının tespit edilebilmesi için belirlenen ifadelere odaklı sekiz sorudan oluşan iki aşamalı metafor formu ile veriler toplanmıştır. Bu form "Okul dışı öğrenme ortamlarında fen bilimleri ders planı hazırlamak, bürokratik izinler almak, disiplin sağlamak gibi ifadelerin ve üretilecek metaforların gerekçelerini de içerecek şekilde sunulan sekiz sorudan oluşturulmuştur. Elde edilen verilerin analizi için içerik analizi kullanılmıştır. Analizin ilk aşamasında tüm veriler incelenmiş ve araştırmada elde edilen 1288 metafordan 443 tanesi amaca uygun olmadığı gerekçesi ile çalışma kapsamı dışında tutularak değerlendirmeye alınmamıştır ve 845 metafor ile çalışmaya devam edilmiştir. Her kavram için oluşturulan metaforlar ayrı ayrı incelenerek olumlu ve olumsuz metaforların oluşturulduğu tespit edilerek gerekçeleri ile birlikte bulgular kısmına eklenmiştir. Kategoriler belirlenirken uzman görüşü ile düzeltmeler yapılmıştır. Yapılan düzeltmeler sonucunda geçerli olan metaforlar her bir ifade için açılan başlık altında önce frekans (f) ve yüzdeleri (%) tablo şeklinde sunularak benzer metaforların ilişkili olma sebepleri ile farklı kategoriler altında toplanmıştır. Her ifade için oluşturulan metaforlar ayrı ayrı incelenerek olumlu ve olumsuz metaforların oluşturulduğu tespit edilerek gerekçeleri ile birlikte bulgular oluşturulmuştur. Öğretmen adaylarının okul dışı öğrenmeye ilişkin algılarını çok sayıda metafor ile yansıttıkları ve farklı ifadelere farklı sayılarda cevaplar oluşturulduğu görülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre, deneyim eksikliğinden kaynaklanan sebeplerle öğretmen adaylarının bazı ifadeler hakkında tam bilgi sahibi olmadığı görüşmüştür. Sonuç olarak öğretmen adaylarının okul dışı öğrenme ortamlarının genel özellikleri hakkında bilgi sahibi oldukları ve bu ortamlara karşı çoğunun olumlu algılarının olduğu gözlenerek okul dışı öğrenme ortamlarına fen eğitiminde ve fen araştırmalarında daha fazla yer alması gerektiği bir kez daha ortaya konulmuştur. Çalışma sadece fen bilimleri öğretmen adayları ile gerçekleştirilmiş olup bundan sonra yapılacak çalışmalarda başka branşlara da yer verilmesi, öğretmen adaylarının okul dışı öğrenme ortamları dersini almadan önce ve aldıktan sonraki algı düzeyleri ve deneysel bir çalışma yapılarak nicel verilerden de elde edilen verilerin çalışma sonucuna etkisinin incelenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the metaphorical perceptions of pre-service science teachers regarding out-of-school learning. The study was conducted using the phenomenology (qualitative research) design, one of the qualitative research methods. The study group was determined through criterion sampling, one of the purposive sampling methods. A total of 165 pre-service science teachers studying at various grade levels at a state university in the Central Anatolia region participated in the study. Data were collected using a two-stage metaphor form consisting of eight questions focused on predetermined expressions to determine the participants' perceptions of out-of-school learning. This form was composed of eight questions that included expressions such as“preparing science lesson plans in out-of-school learning environments, obtaining bureaucratic permissions, and maintaining discipline,”along with the reasons for the metaphors produced. Content analysis was used to analyze the obtained data. In the first stage of the analysis, all data were examined, and out of the 1,288 metaphors obtained, 443 were excluded from the study for being irrelevant to the research purpose, resulting in the analysis of 845 metaphors. The metaphors created for each concept were examined individually, and it was found that both positive and negative metaphors were generated. These metaphors were added to the findings section along with their justifications. During the categorization process, revisions were made with expert opinions. As a result of these revisions, valid metaphors were presented under separate headings for each expression in the form of tables indicating frequency (f) and percentage (%), and similar metaphors were grouped under different categories based on their relatedness. The metaphors created for each expression were examined separately, and the positive and negative metaphors were identified and reported with their justifications. It was observed that pre-service teachers reflected their perceptions regarding out-of-school learning through a large number of metaphors and that they provided varying numbers of responses to different expressions. According to the results of the study, it was determined that due to a lack of experience, pre-service teachers did not have complete knowledge about some expressions. As a result, it was observed that pre-service teachers generally had knowledge of the main characteristics of out-of-school learning environments and that most of them had positive perceptions toward these environments. It was concluded that out-of-school learning environments should be given more emphasis in science education and research. The study was conducted only with pre-service science teachers. Therefore, it is recommended that future studies include different branches, compare the perceptions of pre-service teachers before and after taking the out-of-school learning environments course, and investigate the impact of quantitative data obtained through experimental studies on the study outcomes.