Guideline proposals for wet spaces
Islak mekanlar için rehber önerileri
- Tez No: 68557
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARDA DÜZGÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Dimensional co-ordination, Function, Indoor Air Quality, Safety. Ill
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
ÖZ ISLAK MEKANLAR İÇİN TASARIM KILAVUZ ÖNERİLERİ TÜRKKAN, Fatma Deniz Yüksek Lisans Tezi Yapı Bilgisi, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi; Doç. Dr, Arda. DÜZGÜNEŞ Ocak 1997, 123 sayfa Bu tez ıslak mekanlar için tasarım kılavuzları önermeyi amaçlamaktadır. İlk bölüm ıslak mekan tasarımları üzerine yazılan bilgilerin araştırmalarını içermektedir. Toplanan bilgilerin düzenlenmesi için araştırma boyutsal düzenleme, fonksiyon, iç hava kalitesi ve güvenlik olarak dört alt başlıkta sunulmuştur. Bu dört başlık ıslak mekanlarda tasarım kriteri olarak incelenecektir. İkinci bölüm bir anket araştırması ve örnek çalışmayı içermektedir. Kullanıcı davranış biçimleri ve uygulanmış tasarımların kriterlere uygunluğu birinci bölümde toplanan genel bilgilerin ışığı altında tartışılacaktır.Üçüncü bölüm bir dizi rehber örneği ve tartışmasını içermektedir. Türk Standardları Enstitüsünün ıslak mekanların bazı teçhizat ve malzemelerine ait standartları var olduğundan rehber önerilerinin bazıları TSE'deki örneklerini tamamlayıcı olacak şekilde düşünülmüştür. Her dört kritere yönelik rehber önerileri düzenlenmiştir. Üçüncü bölümün sonunda Türkiye'de ıslak mekan tasarımı için yapılan rehber önerilerinin ve standardlaşmanın geçerliliği tartışılmaktadır Islak Mekan" terimi bu çalışmada genel olarak banyoları kapsayacaktır. Mutfaklar ve tuvaletler bu çalışmaya katılmayacaktır. Anahtar Kelimeler. Boyutsal Düzenleme, Fonksiyon, İç Hava Kalitesi, Güvenlik. IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GUIDELINE PROPOSALS FOR WET SPACES TÜRKKAN, Fatma Deniz M.S. in Building Science, Department of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Arda DÜZGÜNEŞ January 1997, 123 pages The objective of the study was^ to compile and propose a set of guidelines for the design of wet spaces in buildings. To set practical limits to an otherwise extremely diverse and broad field, it was focused on and confined to bathrooms of residential type. The study is presented in three parts. The first is a survey of literature on the subject, arranged under the four main headings of: 1) Dimensional co-ordination; 2) Functional organization; 3) Indoor air quality; 4) Safety. These four aspects were considered to be the main criteria of wet space design. The second reports on a field suvey and case study whereby user attitudes and conformity of existing designs to the four criteria were investigated. Findings are then discussed in light of the general data compiled on the subject in part one. In the final part, a set of relevant guidelines based on and derived from the work of the first two is proposed with a discussion of relative methods and validty. It was considered that these proposals would complement the various standards on fittings and equipment already set by the Turkish Standards Institute. In this context, the pros and cons of standardization for wet space design are also briefly discussed.