Intervention principles in wet spaces for contemporary residential use, in Eski Foça traditional dwellings
Çağdaş konut kullanımı için geleneksel Eski Foça evlerinin ıslak hacimlerine yönelik müdahale prensipleri
- Tez No: 199098
- Danışmanlar: DR. NİMET ÖZGÖNÜL, ÖĞR. GÖR. EVİN ERDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Servis Birimleri, Islak Hacimler, Sağlıklaştırma, Koruma, Geleneksel Konutlar, Eski Foça, Service spaces, Wet spaces, Rehabilitation, Preservation, Traditional Dwellings, Eski Foça
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 291
Özet
Türkiye'nin kültür varlıklarının en önemli öğelerinden biri olangeleneksel konutlar, sayısal olarak da, tüm geleneksel yapılarımızıniçinde önemli bir yer tutarlar. Bu yapılar Türkiye'nin konut stoğunun daönemli bir bölümünü oluşturdukları için, kültürel ve tarihi değerlerininyanı sıra, ayrıca ekonomik bir değer de arz etmektedirler. Fakatgeleneksel konutlarımız çeşitli sebeplerden dolayı hızla tahrip olmaktave yok olmaktadır. Modern kentleşme baskısı, yasal düzenlemelerdekieksiklik ve yanlışlıklar, mali kaynaklardaki yetersizlikler gibi, buyapıların yok olmasını dolaylı olarak etkileyen dışsal etkenlerin yanısıra, yapısal, işlevsel ve çevresel sorunlar gibi yapıların kendilerindenve bulundukları çevreden kaynaklanan içsel sorunları da, kullanıcılarıtarafından terk edilmelerine neden olarak, yine zarar görmelerine vezaman içinde yok olmalarına sebep olmaktadır.Geleneksel konutların servis mekanlarının yetersizliği, buyapıların işlevsel sorunlar sınıfına giren, en önemli sorunlarındandır.Geleneksel konutların servis birimlerinden, özellikle bugünün çağdaşkonutunda `ıslak hacimler' olarak nitelendirilen mekanlar, bugününbeklenti ve ihtiyaçlarına cevap verememektedir. Bu sebeple, busorunlar bilinçli bir yaklaşımla çözülmediği sürece, geleneksel konutlarterk edilmeye ya da bilinçsiz müdahalelere maruz kalmayamahkumdur. Teknolojik gelişmelere bağlı olarak değişen gelenekselyaşam tarzı, beraberinde, konut içinde mekan kullanımlarının ve içindeyaşayanların alışkanlıklarının da değişmesini getirmiştir.Bu sebeple, bu çalışmanın temel amacı, geleneksel konutlarıçağdaş konut kullanımına adapte edebilmek üzere, servis ihtiyacınayönelik sağlıklaştırmaların yapılmasıdır. Yapılan bu çalışmanın,Foça'da yer alan tüm geleneksel konutların, servis ihtiyacı ile ilgilibenzer sorunlarının giderilmesine ışık tutacağı düşünülmektedir.Bu doğrultuda, geleneksel konutların mimarisi, özellikle servisbirimlerine ağırlık verilerek, arazi çalışması ile incelenmiştir. Mimariözellikleri yanı sıra, ihtiyaçlarına yönelik olarak gerçekleşmişdeğişmişlik durumları, problemleri ve kullanıcılarının istekleri de, hemyapıların fiziki durumuna yönelik arazi çalışmaları hem de kullanıcılarlayapılan sosyal anketlerle saptanmıştır. Yapılan müdahalelerin tümü,koruma ve ihtiyaç bakış açıları birlikte ele alınarak değerlendirilmiştir.Çalışmanın öneri kısmında öncelikle, yapıların mekansalpotansiyelleri ve taşıma kapasiteleri, özgün değerlerinin korunmasıkoşulu ile tespit edilmiştir. Yapılar mekansal potansiyellerine vesorunlarına göre gruplandırılmıştır. Minimum gerekliliklerikarşılayabilmek üzere, kimi koşulda varolan özgün bir mekanınsağlıklaştırılması, kimi koşulda ise olmayan yeni bir mekanın eklenmesiile, yapının ihtiyaçlarına ve problemlerine uygun müdahale şeklibelirlenmiştir. Önerilen müdahalelerin tümünde koruma-kullanımdengesi gözetilerek uygulamaya yönelik ilkesel kararlar konmuştur.
Özet (Çeviri)
Traditional dwellings are one of the most important elements ofTurkey?s cultural heritage, which constitute a large part of the total quantity ofall our traditional buildings. These buildings also have an important economicvalue due to their forming a huge part of the housing stock of Turkey.However these buildings disappear rapidly, because of many reasons.Besides several external factors, which cause their loss indirectly, such aspressure of the urbanization, the lack or defects of the legal arrangements,shortage in the financial sources⦠etc, they also have internal problemssuch as, structural, functional and environmental ones which lead their usersto abandon them, similarly resulting in their deterioration and loss in the longterm.Inadequacy of the service units in traditional dwellings are one of themost important problems belonging to the category of functional problems.They will be abandoned or physically altered by unconscious interventions aslong as the needs related to the service functions are not met. Because theoriginal service units of the traditional dwellings, especially the ones called`wet spaces? in today?s contemporary houses do not respond to our needs,and are under the requested modern living standards. The change of thetraditional way of life parallel to technological developments has resulted inthe change in uses within the house and changes in needs and habits of thepeople.Therefore, the major objective of this study was to make thenecessary rehabilitations related to the service needs in terms of adaptingthe traditional dwellings to contemporary residential use. It was assumed thatthis study would offer guidelines to eliminate similar types of problems relatedto the service needs of all the traditional dwellings in Foça.In this direction, the architecture of the traditional Foça dwellingswith special interest in their service spaces were researched in the sitesurvey. Besides their original architectural characteristics, their physicalalteration status regarding to their needs, their problems and desires of theirusers were determined both with physical analyses and socialquestionnaires. All the interventions were assessed by taking intoconsideration both their conservation and physical needs of their inhabitants.In the proposal phase of the study, the spatial potentials andcarrying capacities of the dwellings were determined while also consideringthe preservation of their values. The dwellings were grouped after thisassessment according to their spatial potentials and problems. Theappropriate types of interventions, aimed at meeting the minimumrequirements, sometimes realized by rehabilitation of an existent space andin other cases by the addition of a new space were revealed according to theneeds and problems of the dwellings. Finally, the principle decisions for theinterventions were proposed by considering the necessary balance betweenusage and preservation in each proposal..