Effect of magnetic field, temperature and gamma irradiation on electrical and structural properties of thallium-based superconductors
Thallium-bazlı süperiletkenlerin elektiriksel ve yapısal özelliklerine sıcaklık, magneti̇c alan ve gamma işinlamasinin etki̇si̇
  1. Tez No: 68558
  2. Yazar: UĞUR TOPOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: TUI^CajCujOto ve Tl2Ba2Ca1Cu208 süperiletkenleri, voltaj -akım karakteristikleri, kritik akım, y-ışınlaması. VII, Tl2Ba2Ca2Cu30io and Tl2Ba2CaiCu208 superconductors, voltage-current characteristics, critical current, y-irradiation. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZTopal, Uğur Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hüsnü Özkan Aralık 1997, 65 Sayfa Polikristal Tİ2Ba2Ca2Cu3O10 süperiletkeninin voltaj-akım karakteristikleri geçiş sıcaklığı altında değişik sıcaklıklarda ve 0.08 T'ya ulaşan magnetic alan içinde incelenmiştir. Elde edilen V-I verileri Var üstel fonksiyonuna uyarlanmış ve P değerlerinin magnetik alan ve sıcaklıktaki artış ile hızla azaldığı gözlenmiştir. Geçiş sıcaklığının birkaç derece altındaki sıcaklıklarda P değerinin l'e yaklaştığı belirlenmiştir. Bu ohmik bölgeninmagnetik alanla daha düşük sıcaklıklara uzandığı gözlenmiştir. Elde edilen verilerden, Tl2Ba2Ca2Cu3O10 süperüetkeninin yttrium ve bismuth bazlı bileşiklere oranla sıcaklık ve magnetik alana daha duyarlı olduğu anlaşılmıştır. Bismuth ve yttrium bazlı süperiletkenlere benzer bir şekilde, thallium bazlı süperiletkenin kritik akımının magnetik alan ve sıcaklığın artması ile hızla azaldığı gözlenmiştir. Tek fazlı Tl2Ba2Ca2Cu3O10 ve Tl2Ba2Ca1Cu2Og süperiletkenleri 100 MR 'a ulaşan gama ışınlamasına tabi tutulmuştur. Normal hal direncinin, geçiş sıcaklığının, kritik akımın, örgü parametrelerinin ve X-ışmı difraksiyon pik şiddetlerinin gama ışınlaması ile değişimleri belirlenmiştir. Gama dozunun artması ile normal hal dkencinin arttığı, kritik akınım ve geçiş sıcaklığının azaldığı gözlenmiştir. Aynı şekilde ışınlama dozunun artması ile P değerlerinin hızla azaldığı ve 1 'e yaklaştığı belirlenmiştir. Düşük sıcaklıklarda ve magnetik alanın bulunmadığı ortamlarda, gama ışınlamasının kritik akım ve 3 parametresine olan etkisinin daha belirgin olduğu gözlenmiştir. X-ışınlan kırınım şiddetlerinin y-ışınlaması ile Tl2Ba2Ca2Cu3O10 süperiletkeni için %10- 35 arasında, rn2Ba2Ca1Cu2O10 süperiletkeni için de %7-40 arasında azaldığı saptanmıştır. Fakat difraksiyon konumlarında pek bir değişiklik gözlenmemiştir. Elde edilen verilerden thallium bazlı yüksek sıcaklık süperiletkenirıin, yttrium ve bismuth bazlı süperiletkenlere oranla y- ışınlamasına daha duyarlı olduğu sonucu çıkarılmıştır. vi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF MAGNETIC FIELD, TEMPERATURE AND GAMMA IRRADIATION ON ELECTRICAL AND STRUCTURAL PROPERTIES OF THALLIUM-BASED SUPERCONDUCTORS Topal, Ugur M.S., Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Hüsnü Özkan December 1997, 65 pages Voltage-current characteristics of polycrystalline Tİ2Ba2Ca2Cu30ıo superconductor were studied under magnetic field up to 0.08 T at different temperatures below Tc. V-I data were fitted to a power law expression VocIp, in which P is found to decrease rapidly with increase of temperature and magnetic field. At the temperatures a few degrees below the critical temperature |3 approaches unity. This ohmic region extends to lower temperatures with application of magnetic field. The data obtained indicate that the thallium based high-Tc superconductors are more sensitive to temperature and external magnetic field compared with yttrium and mbismuth based compounds. The critical current of the thallium based superconductor decreases with increase of magnetic field and temperature similar to that of the yttrium and bismuth based ones. Specimens of single phase high-Tc superconductors T12Ba2Ca2Cu30io and Ti2Ba2CaiCu20g were irradiated with y-rays up to a integrated dose of 100 MR. The variations of the normal state resistance, transition temperature, critical current, lattice parameters and intensities of the X-ray diffraction peaks with y-irradiation were studied. The normal state resistance increases, the critical current and the critical temperature decrease with increase of gamma dose. P values obtained from the power law behavior rapidly decrease and approach unity with increase of irradiation dose. The effect of gamma irradiation on the critical current and J$ parameter is more significant at low temperatures and in the absence of external magnetic field. The intensities of the X-ray diffraction peaks decrease by about 10-35% for the 2223 phase and 7-40% for the 2212 phase. However, the peak positions do not change much with gamma irradiation. The data obtained indicate that the thallium based high Te superconductor is more sensitive to gamma irradiation compared to yttrium and bismuth based ones.