Microstructure and mechanical properties of squeeze cast intermetallic magnesium silicide dispursed aluminum-silicon-magnesium alloys
  1. Tez No: 68556
  2. Yazar: ÖNDER MUSTAFA SOYER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİLİZ SARIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sıkıştırmalı döküm, Metallerarası fazlar, Magnezyum Silisit, Isıl işlem, Mekanik özellikler, Stronsiyum, Mikroyapı, Squeeze Casting, Intermetallics, Magnesium silicide, Heat treatment, Mechanical properties, Strontium, Microstructure. iii
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
öz SIKIŞTIRMALI DÖKÜM YÖNTEMİYLE ÜRETİLMİŞ Mg2Si TAKVİYELİ Al-Si-Mg ALAŞIMININ MİKROYAPI VE MEKANİK ÖZELLİKLERİ Soyer, Önder Muzaffer Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Filiz Sarıoğlu Yardımcı Tez Yönetecisi: Doç. Dr. Ali Kalkanlı Kasım 1997, 78 sayfa Bu çalışmada, metallerarası bir bileşik olan Mg2Si takviyeli ötektik alüminyum silis alaşımı (A1Sİ12) sıkıştırmalı döküm yöntemiyle üretildi. Dökümden sonra, 535±5 °C'de 45 ve 140 dakika çözündürme işlemini takiben oda sıcaklığına suda soğutma ve 2, 24, 72 saat 160±2°C'de yaşlandırma işlemi yapıldı. Alaşımın ısıl işlem öncesi ve sonrası mekanik özellikleri oda sıcaklığında ve 200+5 °C'de yapılan çekme deneyleriyle bulundu, îç yapı çalışmaları, katılaşma sırasında oluşan Mg2Si'nin iri taneli ve sekizgen biçiminde olduğunu gösterdi. Isıl işlemin, metallerarası bu fazın yuvarlanmasına ve yeni çökeltilerin oluşmasına neden olduğu saptandı. Bu değişiklikler ise, mekanik özelliklerde iyileşme sağladı. Alaşıma, iç yapıda sağlanacak gelişmeleri belirlemek için % 0,33, 0,08 ve 0,003 Stronsiyum ilâve edildi. Düşük miktalarda (% 0,08 ve 0,003) Sr ilavesi, ince katmanlı ve lifli ötektik ağı oluşturdu. Diğer yandan, %0,33 Sr eklenmesi, yeni metallerarası fazların oluşumuna neden oldu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MICROSTRUCTURE AND MECHANICAL PROPERTIES OF SQUEEZE CAST INTERMETALLIC MAGNESIUM SİLİCİDE DISPERSED ALUMINUM-SILICON-MAGNESIUM ALLOYS Soyer, Önder Muzaffer M. S., Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Filiz Sarıoğlu Co-supervior: Assoc. Prof. Dr.Ali Kalkanh November 1997, 78 Pages In this study, the squeeze casting method has been used for the production of intermetallic magnesium silicide (Mg2Si) dispersed in an eutectic aluminum- silicon alloy (A1Sİ12). After casting the products were solutionized at 535+ 5 °C for 45 and 140 minutes, then quenched to water at room temperature, finally aged at 1 60+ 2 °C for 2,24 and 72 hours. Mechanical properties of this material under such conditions were investigated at room temperature and at 200± 5 °C. The results indicated that intermetallic magnesium silicide formed during solidification had coarse and octahedral shapes. The heat treatment process spheroidised the faceted shape magnesium suicides and provided the formation of new precipitates, resulting in improvement of mechanical properties. In order to observe the modification effect of strontium on this alloy microstructure, different percentages of (0,33, 0,08 and 0,003%) Sr additions were performed. At low strontium levels (0,08 and 0,003%) the strontium modifications resulted in a finer lamellar and fibrous eutectic network whereas at high strontium level (0,33%), it resulted in the formation of new intermetallic phases