İslam hukuku ve uluslararası hukuka göre mülteci hakları
Refugee rights according to islamic law and international law
- Tez No: 685592
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: Mülteci, Savaş, Hak, Sorumluluk, Refugee, War, Rights, Responsibility
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
İslam Hukuku ve Uluslararası Hukuka Göre Mülteci Hakları" adlı çalışmamız bir giriş kısmı ile üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde iltica ve mülteci kavramları ile mülteciyi ağırlamanın fazileti ve ekonomiye etkileri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde, Klasik fıkıh kaynaklarında iltica ve mültecilerle ilgili hükümler hakkında değerlendirmeler yapılmıştır. Üçüncü bölümde, islam hukuku ile uluslararası hukukta mültecilerinin hak ve sorumlukları ele alınmış olup akabinde mültecilerinin islam hukukunda ve uluslararası yasalarda hak ve sorumlulukları arasında karşılaştırma yapılmıştır. Akabinde de Uluslararası Yasalara Göre Mültecilerin Toplum İle Entegrasyonu ile ilgili açıklamalar yapılmıştır. Yaptığımız çalışmada şu sonuca ulaşılmıştır: mültecilik ve sığınma insanlık tarihi kadar eski bir olgudur. Ancak kavrama olarak son yüzyılda ortaya çıkmıştır. Bu yüzden İslâm hukukunda bu kavram doğrudan karşılığı bulunmamaktadır. Mülteci statüsüne oldukça yakın olan Kur'an ve Sünnetten elde ettiği bazı kavramları mevcuttur. Eman müessesesi mültecilik ve göçme kavramlarının ilk şeklidir. Bu müessese gereğince, korumaya ihtiyacı olan, göç etmeye zorlanmış herkese dini ya da ırkı dikkate alınmaksızın eman verilmelidir.
Özet (Çeviri)
is comprised of three sections. The first chapter emphasizes the ideas of asylum and refugee, the merits of hosting refugees, and the consequences of refugees on the economy. In the second section, assessments were conducted of the provisions in classical fqih texts relating to asylum and refugees. The rights and responsibilities of refugees in Islamic law and international law are examined in the third chapter, followed by a comparison of the rights and responsibilities of refugees in Islamic law and international law. Following that, explanations about the integration of refugees into society in accordance with international law were provided. The following conclusion was reached as a result of our research: refugees and asylum seekers are a phenomena as old as humanity itself. The concept, on the other hand, only emerged in the last century. As a consequence, this notion has no explicit equivalent in Islamic law. It has various concepts derived from the Qur'an and Sunnah that are quite similar to refugee status. Refugee and immigration principles begin with the protection of life and property. According to this instituion, life and property should be guaranteed to everyone who needs protection and has been compelled to migrate, regardless of religion or race.