Genotoxicity of methylene chloride: Effects of glutathione s-transferose theta polymorphisms on induction of SCE in human lymphocytes
Metilen klorürün genotoksisitesi: glutatyon s-transferaz teta polimorfizminin insan lenfositlerinde kardeş kromatit değişim artışına etkisi
- Tez No: 68568
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUDE İŞCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Genotoksisite, 2 Diklorometan, Glutatyon S-transferaz Teta 1-1 (GST Tl-1) polimorfızmi, Kardeş Kromatit Değişimi (SCE). Vİİİ, Genotoxicity, 2 Dichloromethane, Glutathione S-transferase Theta 1-1 (GST Tl-1) polymorphism, Sister chromatid Exchanges (SCEs)
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZ METİLENKLORÜRÜN GENOTOKSİSİTESİ: GLUTATYON S- TRANSFERAZ TETA POLİMORFİZMİNÎN İNSAN LENFOSİTLERİNDE KARDEŞ KROMATİT DEĞİŞİM ARTIŞINA ETKİSİ Topsoy, Serap Yüksek Lisans, Biyokimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mesude İşcan Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Tülin Güray Eylül 1997, 87 sayfa 1,2 Diklorometan, sanayide oldukça yaygın kullanılan bir çözücüdür. 1,2 Diklorometanın farelerde tümöre yol açtığı, fakat sıçan ve hamstırlarda yol açmadığı bulunmuştur. Gözlemlenen; türe özgü bu karakteristiğin ardındaki mekanizma hala bilinmemektedir. İnsanlarda 1,2 diklorometan, glutatyon VİS-transferaz ailesinin bir isoenzimi olan GST 9 (Tl-1) ile metabolize edilerek S-klorometil glutatyon ve formaldehit oluşturulur. Bu çalışmada GST Tl-1 polimorfizminin, 1,2 diklorometamn genotoksisitesi üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bu amaç için, GST Tl-1 (+) isoenzimine sahip olan ve GST Tl-1 (-) isoenzimine sahip olmayan kişilerin bütün kan ve ayrıştırılmış lenfosit kültürleri kullanılmıştır. 1,2 Diklorometamn genotoksik etkisi lenfositlerdeki kardeş kromatit değişim (SCE) artışına bakılarak değerlendirilmiştir. Hem bütün kan hemde ayrıştırılmış lenfosit kültür ortamları optimize edilmiştir ve klorometanın lenfosit gelişimini etkilemeden kardeş kromatit değişim frekansına etkisini gözleyebilmek için 1,2 diklorometamn konsantrasyonu 10"3 M seçilmiştir. Sonuçlar göstermektedir ki, isoenzime sahip olma durumu lenfositlerin kültür ortamındaki gelişmesi için önemli bir faktördür. İsoenzime sahip olmayanlar diklorometana daha hassastır. Bütün kan ve ayrıştırılmış lenfositlerin sonuçları karşılaştırıldığmdaysa, 1,2 diklorometamn isoenzime sahip olan ve olmayanların ayrıştırılmış lenfositlerinde kardeş kromatit değişim sayısını artırdığı bulunmuştur. Bu, eritrositlerde bulunan GST Tl-1 isoenziminin rolünü göstermektedir. Ayrıca, bütün kan lenfositlerinde 1,2 diklorometamn isoenzime sahip olanlarda önemli bir etkisi olmamasına rağmen, isoenzime sahip olan kişilerin ayrıştırılmış lenfosit kültürlerindeki kardeş kromatit değişim frekansında belirgin bir etkisi vardır. Bütün bu sonuçlar kanıtlamaktadır ki, isoenzime sahip olanlarda GST Tl-1 enzimiyle 1,2 diklorometamn metabolize edilmesi, 1,2 diklorometamn lenfositlerdeki genotoksik etkisini önlemektedir. Sonuç olarak söyleyebiliriz ki, 1,2 diklorometamn yan ürünleri S-klorometil glutatyon veya formaldehit değil, kendisi genotoksiktir. Vİİ
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GENOTOXICITY OF METHYLENE CHLORIDE: EFFECTS OF GLUTATHIONE S-TRANSFERASE THETA POLYMORPHISM ON INDUCTION OF SCE IN HUMAN LYMPHOCYTES Topsoy, Serap M.S., Department of Biochemistry Supervisor: Prof. Dr. Mesude İşcan Co-supervisor: Assoc. Prof. Dr. Tülin Güray September 1997, 87 pages 1,2 Dicholoromethane (DCM) is a solvent used in a wide variety of industrial processes. DCM was found to cause tumours in mice but not in rat and hamsters. The mechanism behind this observed species specificity is still unknown. In humans DCM is mainly metabolized by GST 0 (Tl-1) isoenzyme İİİbelonging to glutathione S-transferase family, forming S-chloromethyl glutathione and formaldehyde. In this study, the effect of GST Tl-1 polymorphism on the genotoxic effect of DCM was examined. For this purpose, whole blood and isolated lymphocyte cultures of GST Tl-1 (+) (conjugator) and GST Tl-1 (-) (non-conjugator) individuals were used. The genotoxicity of DCM was evaluated by induction of Sister Chromatid Exchanges (SCEs) in lymphocytes. Culture conditions for both whole blood and isolated lymphocytes were optimized and 10" M DCM concentration was choosen in order to observe the effect of DCM on frequency of SCE without effecting the proliferation of the lymphocytes, significantly. The results have shown that, conjugator status is an important factor for the proliferation of the lymphocytes in culture system. Non- conjugators' lymphocytes are more susceptible to DCM. When the results of whole blood and isolated lymphocytes are compared, it has been found that DCM increased the number of SCEs in isolated lymphocytes of both conjugators and non-conjugators, indicating the role of GST Tl-1 isoenzyme present in erythrocytes. Moreover, although DCM has no effect on whole blood lymphocytes of conjugators, the effects is significant in terms of SCE in isolated lymphocytes cultures of conjugator individuals. All those results have revealed that, the metabolism of DCM by GST Tl-1 isoenzyme in conjugator individuals prevents the genotoxic effects of DCM on lymphocytes. We can also conclude that, DCM itself not its metabolites, either S-chloromethyl glutathione or formaldehyde, causes genotoxic effects. IV