Total vanation diminisking (TVD) methods for internal flows
İç akış için değişim azalmalı (TDA) metotlar
- Tez No: 68569
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İ. SİNAN AKMANDOR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
- Anahtar Kelimeler: Hesaplanabilir Akışkanlar Dinamiği, TDA, Yüksek Hassasiyet, Osher-Chakravarthy Metodu, Yee Metodu, Upwind Metodu, Gostelow Transonik Kaskadı, Durham Türbin Kaskadı, Hipersonik Rampa, Tüm Terimleri Bulunan Navier Stokes Denklemleri, CFD, TVD, High Order, Osher-Chakravarthy Scheme, Yee's Scheme, Upwind Scheme, Gostelow Transonic Cascade, Durham Türbine Cascade, Hypersonic Wedge, Full Navier Stokes
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
öz İÇ AKIŞ İÇİN TOTAL DEĞİŞİM AZALMALI (TDA) METOTLAR TAŞKINOĞLU, E. ŞULE Yüksek Lisans, Havacılık Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. İ. Sinan AKMANDOR Eylül 1997,92 Sayfa Üçüncü dereceden hassas iki adet Total Değişim Azalmalı (TDA) algoritma, bir adet akış yönünde etkilenen (upwind) algoritma ve bir adet ortalanmış farklı son algoritması kullanılarak kaskatlardaki akış çözülmüştür. Zamana bağlı ve tüm terimleri bulunan Navier Stokes denklemleri genelleştirilmiş geometri için formüle edilmiştir. Türevlerde sonlu fark metodu kullanılmıştır. Algoritmalar geniş bir Mach yelpaze aralığında (0.05 - 8.) test edilmiştir. Kullanılan iç akış geometrileri sırası ile rampa, Gostelow kompresör kaskadı ve Durham türbin kaskadıdır. Yüksek hassasiyete sahip TDA ve“upwind”sonuçlan ikinci dereceden hassas, zamana bağlı olmayan Newton-Raphson çözücüsünün sonuçlan ile karşılaştınlmıştır. Mach sayısı, toplam entalpi ve basınç katsayısı dağılımları çizdirilmiştir. Toplam entalpiye dayalı bir hassasiyet analizi geliştirihniştir. Kaskat akışları için üçüncü dereceden hassas Osher-Chakravarthy TDA metodunun en iyi sonuçlan verdiği saptanmıştır. Yee'nin TDA metodunun ise çok yakın sonuçlar verdiği gözlenmiştir.“Upwind”metodu ve ortalanmış sonlu fark metodunun özellikle yüksek akışlar için yetersiz kaldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TOTAL VARIATION DIMINISHING (TVD) METHODS FOR INTERNAL FLOWS TAŞKINO?LU, E. ŞULE MSc, Department of Aeronautical Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. İ. Sinan AKMANDOR September 1997, 92 Pages Two Total Variation Diminishing (TVD) schemes, an upwind and a central difference scheme have been used for the solution of cascade flows. The time dependent, generalized geometry, full Navier Stokes Equations have been used for the formulation of finite difference algorithm. The algorithm has been tested for a wide range of Mach Number (0.05 - 8.0). The internal geometries which have been used are, respectively, the internal wedge, the Gostelow compressor cascade and the Durham turbine cascade. The high order TVD and upwind results have been compared with those of a second order accurate steady Newton-Raphson solver. Mach number, total enthalpy and pressure coefficient distribution have been plotted. An accuracy analysis based on total enthalpy has also been developed. It has been found that for cascade flows, the third order Osher-Chakravarthy TVD scheme yielded the best results, closely followed by the third order Yee's TVD scheme results. The upwind scheme and the central difference scheme were found to be less adequate especially for high speed flows. m