A study on the fragility modeling of mid-rise tunnel form RC buildings for turkey
Türkiye'deki orta katlı tünel kalıp binalarının kırılganlık eğrilerinin modellemesi üzerine çalışma
- Tez No: 685697
- Danışmanlar: PROF. DR. DEDE SİNAN AKKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deprem Mühendisliği, Earthquake Engineering
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deprem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Türkiye'deki büyükşehirlerde yapılan orta-katlı tünel kalıp binalar ve bu binaların deprem kuvvetlerine karşı dinamik davranışlarını temsil edebilecek benzeri bir model türetilerek incelenmiştir. Öncelikle tünel kalıp tipindeki betonarme yapı stoku planları derlenerek dört farklı gruba ayrılmış ve temel özellikleri istatistiksel olarak incelenmiştir. Bu çalışmanın odak noktasını oluşturan birinci grup, Türkiye'deki orta katlı tünel kalıp binaların genel özelliklerini temsil etmektedir. İkinci olarak, bu binanın doğrusal olmayan yapısal modeli, kod gereksinimleri ve standartların önerilerine bağlı olarak geliştirilerek, Curic (2021) yüksek lisans tezinde basitleştirilmiş SDOF sistem elde etmek amacıyla itme-çekme ve itme analizleri yapıldı. Bu iki tezin sonuçları, ortak bir çalışmada birbirini tamamlayacak ve gelecekte yapılacak olan çalışmaları da artıracaktır. Kırılganlık eğrilerinin elde edilmesinde (hasar durumları aracılığıyla), Curic (2021) tarafından geliştirilen yer hareketlerinin koşullu spektrumlara bağlı olarak seçilmesi ve ölçeklendirilmesi, model binanın yapısal performansını değerlendirmek için 2018 Türkiye Bina Deprem yönetmeliği, 2004 Avrupa ve 2017 Amerikan standartlarındaki gereksinimlerle birlikte kullanılmıştır. Bu çalışmadan elde edilen gözlemler orta-katlı tünel kalıp binaların performansının ulusal ve uluslararası standartlar tarafından belirlenen gereksinimler altında memnun edici sonuçlar vermektedir. Başka bir gözlemde, farklı mühendislik parametrelerinin farklı performans değerlendirme sonuçları vermesidir. Bu nedenle, yeni global ve yerel performans parametreleri, diğer kategorilerdeki (orta ve yüksek katlı) tünel kalıp binaları incelenerek araştırılmalıdır. Mühendislik talep parametrelerindeki farklılıklar (1), kat sayısı, düşey eleman türleri ve matematiksel model gibi yapısal özellikleri etkileyen değişiklikler (2) ve hem yerel hem de global performans seviyelerinde sınır durumlarının tanımındaki değişkenler (3), kırılganlık eğrileri üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu değişkenler performansa dayalı değerlendirmelerde göz önüne alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
The mid-rise tunnel form RC buildings in metropolitan cities in Turkey and their dynamic behavior against earthquake action are investigated by deriving a representative model. First of all, the compiled blueprints of the tunnel form RC building inventory are categorized into four different groups and their fundamental features are studied statistically. The first group, which is the focus of this study represents general features of mid-rise tunnel form buildings in Turkey. Secondly, the nonlinear structural model of this building is developed based on the code requirements and guidelines to perform push-pull and pushover analysis for obtaining its simplified SDOF version in the MSc thesis of Curic (2021). The results of these two theses will complete and augment each other in a near-future collaborative work. Then, the ground motions selected and scaled to the target conditional-response spectra developed in Curic (2021) are used together with the provisions in the 2018 Turkish Building Earthquake code, 2004 Eurocode, and 2017 ASCE code to assess the structural performance of the model building (through damage states) for developing fragility curves. The observations from this study show that the performance of mid-rise tunnel form buildings can be called as satisfactory under the requirements dictated by the national and international standards. Another observation is that different engineering demand parameters give different performance assessment results. Hence, novel global and local performance demand parameters should be investigated by studying other categories (mid- and high-rise) tunnel form buildings. The variabilities in (1) engineering demand parameters, (2) structural properties such as story number, types of vertical elements, and mathematical model, and (3) the definition of limit states in both local and global performance levels have a significant effect on the fragility curves. These variabilities are taken into account for performance-based assessment.
Benzer Tezler
- Orta yükseklikteki hasar görmüş betonarme binaların hasargörebilirliğinin incelenmesi
Assessment of fragility curves of damaged mid rise building
ZEYNEP ÇİFTÇİ
Yüksek Lisans
Türkçe
2014
Deprem MühendisliğiGebze Yüksek Teknoloji EnstitüsüDeprem ve Yapı Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. YASİN M. FAHJAN
- Bina türü bitişik yapıların deprem performanslarının ayrı ayrı ve blok olarak kırılganlık eğrileri yardımı ile incelenmesi
Evaluation of building type adjacent structures interacted and single seismic performances by fragility curves
ALİ ULAŞ AKBULUT
Doktora
Türkçe
2018
İnşaat Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesiİnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MUAMMER ERTAÇ ERGÜVEN
- Parsel tabanlı 3 boyutlu kentsel büyüme tahmin modeli (PURGOM)
Parcel based 3D urban growth model (PURGOM)
AZEM KURU
Doktora
Türkçe
2021
Şehircilik ve Bölge Planlamaİstanbul Teknik ÜniversitesiŞehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. MEHMET ALİ YÜZER
- Dizel motorlarda yanma gürültüsünün transfer fonksiyonunun incelenmesi
Investigation of combustion transfer function on diesel engines
İBRAHİM ÇİYLEZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2016
Makine Mühendisliğiİstanbul Teknik ÜniversitesiMakine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. HALUK EROL