Orta yükseklikteki hasar görmüş betonarme binaların hasargörebilirliğinin incelenmesi
Assessment of fragility curves of damaged mid rise building
  1. Tez No: 364074
  2. Yazar: ZEYNEP ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİN M. FAHJAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deprem Mühendisliği, Earthquake Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem Hasarı, Hasargörebilirlik Eğrileri, Pushover (İtme) Analiz, Zaman Tanım Alanında Doğrusal Olmayan Analiz, Orta Yükseklikteki Betonarme Binalar, Earthquake Damage, Fragility Curves, Pushover Analysis, Non-Linear Analysis Time History Analysis, Mid-Rise Concrete Buildings
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deprem ve Yapı Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Ülkemizde son yıllarda meydana gelen yıkıcı depremler, mevcut yapıların deprem güvenliğinin belirlenmesi konusunu gündeme getirmiştir. Türkiye'nin mevcut yapı stoğunun çoğu, daha önce meydana gelmiş bir depremden etkilenmiş, fakat hala kullanımına devam edilmekte olan, orta katlı, betonarme binalardan oluşmaktadır. Bu binaların, ikinci bir depreme maruz kaldıklarında oluşacak hasar olasılıkları belirlenerek, yapılarda meydana gelme ihtimali yüksek olan hasar durumlarının, sosyo-ekonomik kayıpların ve kentsel hasar tahminlerinin yapılması çalışmaları önem kazanmıştır. Bu çalışmanın amacı; gerçekte var olan bir yapı modelinin, depremden hasar görmeden önceki ve depremden hasar gördükten sonraki durumlarının, performansa dayalı yaklaşım çerçevesinde elde edilmiş olan hasar olasılıklarını değerlendirmektir. Çalışmada, 19 Mayıs 2011 tarihinde meydana gelen Kütahya-Simav depreminden etkilenmiş, fakat hala kullanımına devam edilmekte olan, betonarme, orta katlı bir konut binası incelenmiştir. Yapı modeli, binanın gerçek projelerindeki veri değerleri kullanılarak oluşturulmuştur. Analizi yapılan birinci model, yapının depremden etkilenmeden önceki durumunu temsil etmektedir. Bu model, doğrusal olmayan artımsal statik itme analizine tabi tutulmuş, spektral yerdeğiştirmeleri ve göreli kat ötelemeleri elde edilmiştir. Göreli kat ötelemelerinden hareketle, yapının hasargörebilirlik olasılık eğrileri elde edilmiş ve hasar görme olasılıkları tahmin edilmiştir. Analizi yapılan ikinci model, aynı yapının depremden etkilendikten sonraki durumunu temsil etmektedir. İkinci yapı modeline, hasar gördüğü kuvvetli yer hareketi ivmesi etki ettirilerek zaman tanım alanında doğrusal olmayan artımsal statik itme analizi uygulanmıştır. Bu durumda yapının depremden etkilenmiş durumunun spektral yerdeğiştirmeleri, göreli kat ötelemeleri ve hasargörebilirlik olasılık eğrileri elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The devastating earthquakes in recent years in our country has brought up the issue which is the determination of earthquake safety of existing structures. Most of the existing building stock in Turkey ar econsisted of the buildings which are affected by the earthquake previously occured, but they are stil being continued in use regardless of their mid-rise concrete structures. The studies on these buildings comprising determining probabilities when exposed a second eathquake damege, having a high probability of occurence, socio-economic losses and damage estimation have gained importance. The purpose of this studiy is to evaluate the possibilty of damage which has been obtained within the framework of performance aprroach, actually existing structure of the model, damaged by theearthquake without any damage before and after the earthquake situation. In this study, a reinforced concrete medium-rise residential building effected by Kütahya-Simav earthquake occured in 19th of May, 2011 and stil being continued in use has been investigated. Building model was created by using data values in real proects of the building. The first analysised model represents the state of the building effected before the earthqueke. The model was subjected to non-linear incremental pushover analysis, spectrical displacements and the relative flor drift are obtainded. The possibilitiy on the fragility of the building was obtained and the probability of damages has been estimated by mean of fold relative taranslational movement stages. The second analysis model represents the state of the same structure effected before the earthquake. The incremental puhover analysis has been applied on the second model. In this case , this sturcture of the spectrial diplacement beingaffeted by the earthquake, re relative possibility curves flor shifts and fragilitiy were obresved.