Decolorization of pulping effluents by algae
Kağıt hamuru atıklarında alglerle renk giderimi
  1. Tez No: 68570
  2. Yazar: MEHMET HAKAN TAPLAMACIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ BENGÜ DİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Algler, alglerle arıtım, AOX giderimi, ağartma atığı, renk giderimi, kağıt endüstrisi, kağıt hamuru atığı, giderme mekanizması vı, Algae, algae treatment, AOX removal, bleachery effluent, color removal, decolonization, pulp and paper industry, pulping effluent, removal mechanism. iv
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
oz KAĞIT HAMURU ATIKLARINDA ALGLERLE RENK GİDERİMİ Taplamacıoğlu, Mehmet Hakan Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Filiz Bengü Dilek Aralık 1997, 89 sayfa Koyu kahverengi renkli kağıt fabrikası atıkları, gerek atıksu miktarı gerekse içerdiği lignin, ayrıca klorun lignin üzerine yaptığı etkiyle oluşan ürünler nedeniyle çok ciddi estetik ve biyolojik problemlere yol açmaktadır. Bu çalışmada, kendir bazlı kağıt endüstrisinden ortaya çıkan atıkları hem renk hem de AOX yönünden arıtmak için karışık alg kültürü kullanılmıştır. Kağıt fabrikası atıklarının başlangıç renk değerinin etkisini gözlemlemek için atıkların çeşitli derişimleri çalışılmıştır. Başlangıç renk değerinin artışı ile birlikte kağıt hamuru atığmda AOX gideriminin de arttığı gözlenmiştir. Kağıt hamuru ve ağartma atıklarından oluşan toplam tesis atığı için, başlangıç rengine bağlı olmaksızın %70'e yalan bir arıtma verimi değerine ulaşılmıştır. Sürekli aydınlatılan ortamda 30 gün içinde kağıt hamuru atığındaki renk giderimi %81 olarak gözlenmiş ve alglerin kağıt hamuru atığının daha düşük ilk renkdeğerlerini daha yüksek ilk renk değerlerine göre daha yüksek verimle giderdiği tespit edilmiştir. Simüle edilmiş doğal aydınlatılan ortamda ise, kağıt hamuru atığmda 60 gün sonunda %60'a varan bir renk giderimi gözlenmiştir. Toplam tesis suyu için %64'e varan renk giderimi verimi 45 gün gibi bir sürede elde edilmiştir. TOK ve 280 nm'de UV absorbansının da algler tarafından oldukça önemli oranlarda giderildiği gözlenmiş ve muhtemel renk giderimi mekanizmasmm renkli lignin moleküllerinin renksizlere dönüşmesi olmadığı yorumu yapılmıştır. Alg biyoMtlesinin bazik ekstraksiyonu ve madde denge analizleri renk giderme mekanizmasmm esas olarak adsorpsiyondan çok ağırlıklı olarak metabolizma olduğunu göstermiştir. Bu araştırmanın bulguları, kağıt fabrikası atıklarından AOX ve renk giderimi için bir alternatif oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DECOLORIZATION OF PULPING EFFLUENTS BY ALGAE Taplamacıoğlu, Mehmet Hakan M.Sc, Department of Environmental Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Filiz Bengü Dilek December 1997, 89 pages Dark brown color of the pulp and paper mill effluents, due to the amount of wastewater produced and the lignin and its degradation products formed by the action of chlorine on lignin, is a serious cause of concern from aesthetic and biological points of view. In this study, mixed culture of algae was used to treat pulp and paper mill effluents in terms of both color and AOX originating from a hemp-based pulp and paper industry. Several dilutions of effluents were studied to observe the effect of initial color of the pulp and paper mill effluent. The AOX removal from pulping effluent increases as the initial color of the pulping effluent increases. For the total mill effluent composing pulping and bleaching effluents, it was found independent of initial color, with a value of around 70 %. Color removal from pulping effluent up to 81 % was obtained within 30 days under continuous lighting conditions. It was infound that algae reduced color of pulping effluents of relatively low initial color more effectively than that of high initial color. Under simulated field lighting conditions, the color removal from pulping effluent was observed up to 60 % after 60 days of exposure. For the total mill effluent, the color removal efficiency was found to be up to 64 % at the end of 45 days. TOC and lignin as UV absorbance at 280 nm were also removed by algae to significant extends, suggesting the possible color removal mechanism by algae was not the transformation of the colored lignin molecules to noncolored ones. Alkaline extraction of the algal biomass and material balance analyses indicated that the color removal mechanism was mainly metabolism rather than adsorption. The findings of this research provide an alternative for AOX and color removal from pulp and paper effluents.