Improved oil recovery using alkaline solutions in limestone medium
Kireçtaşı ortamında alkali çözeltilerde geliştirilmiş petrol kurtarımı
  1. Tez No: 68572
  2. Yazar: ULAŞ TÜRKSOY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SUAT BAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Geliştirilmiş Petrol Kurtarımı, Alkali Çözelti, Kireçtaşı Resevuar Modeli, Ortak Yüzey Gerilimi, Petrol / Alkali Çözeltisi Ortak Yüzeyi. VI
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
oz KİREÇTAŞI ORTAMINDA ALKALİ ÇÖZELTİLERLE GELİŞTİRİLMİŞ PETROL KURTARIMI TÜRKSOY, Ulaş Yüksek Lisans : Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. A. Suat BAĞCI Ocak 1997, 206 Sayfa Bu çalışmada, sodyum hidroksit (NaOH) ve sodyum silikat (NaSi04) çözeltilerinin değişik tuzluluk oranlarının ve bu geğişik tuzluluk oranlarından maksimum petrol kurtarımının elde edilen alkali çözeltilerinin değişik enjeksiyon hızlarının, Garzan (26 APP) ve Raman (17.2 API°) petrollerinin geliştirilmiş petrol kurtarımına olan etkisi, tek boyutlu kireçtaşı laboratuvar modelinde incelenmiştir. Ön çalışma olarak, petrol ve alkali çözeltilerinin ortak yüzeylerindeki minimum ortak yüzey gerilimlerini tespit etmek için gerekli olan alkali çözeltilerindeki optimum alkali konsantrasyonlarını bulmak amacıyla, alkali çözeltilerinin değişik tuzluluk oranlarında, verilen petrol ve alkali çözeltilerinin ortak yüzeylerindeki ortak yüzey gerilimleri ölçülmüştür. VJin optimum alkali konsantrasyonlarını kullanarak; 13'ünde değişken, alkali çözeltilerinin tuzluluk oranı; 6'smda değişken, enjeksiyon hızı ve geri kalan 3'ünde enjekte edilen alkali çözeltilerinin gözenekli ortamla olan etkileşimini görmek amacıyla yapılan petrolsüz referans deneyleri olmak üzere, 22 öteleme testi yapılmıştır. Öteleme testlerinde, her iki petrol için yapılan temel su enjeksiyonu testleriyle karşılaştırıldığında,sodyum hidroksit çözeltilerinin, artan çözelti tuzluluk oranlan ile birlikte, Garzan petrolü için % 3 - % 9 olmak üzere en fazla ilave petrol kurtarımı verdiği; sodyum hidroksit ve sodyum silikat çözeltilerinin, değişik çözelti tuzluluk oranlarında, Raman pertolünün geliştirilmiş kurtarımında pek fazla etkisinin olmadığı görülmüştür. Yukarıda bahsedilen öteleme testlerinden, her iki petrol için maksimum petrol kurtarımını veren tuzluluk oranındaki alkali çözeltisi kullanılarak; 3'ü Garzan, 3'ü Raman petrolü için olmak üzere 400 cc/saat, 300 cc/saat, 200 cc/saat ve 100 cc/sat enjeksiyon hızlarında 6 öteleme testi yapılmıştır. Bu öteleme testleri, kurtarılan petrol miktarı açısından, enjekte edilen alkali çözeltilerinin enjeksiyon hızının Garzan petrolü üzerinde önemli etkisi olduğu; Raman petrolü üzerinde ise daha az etkili olduğunu göstermiştir. Kireçtaşı modelimize göre; Garzan petrolü için 183 cc/saat ve Raman petrolü için 315 cc/saat olan kullanılan alkali çözeltilerinin optimum enjeksiyon hızlan saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPROVED OIL RECOVERY USING ALKALINE SOLUTIONS IN LIMESTONE MEDIUM TÜRKSOY, Ulaş M.S., Department of Petroleum and Natural Gas Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. A. Suat BAGCI January, 1997, 206 Pages In this study, the effect of sodium hydroxide (NaOH) and sodium silicate (NaSi04) solutions for the improved oil recovery of Garzan (26 API°) and Raman (17.2 API0) crude oils with variable salinity of the alkaline solutions and effect of injection flow rate at the salinity values of the alkaline solutions that yielded maximum oil recovery for both crude oils has been investigated using a one dimensional unconsolidated limestone reservoir model. As previous study, the interfacial tension measurements of the given crude oils and alkaline solutions interface has been measured to find the optimum concentrations of the alkalines that give the minimum interfacial tension at the crude oil / alkaline solution interface, at different salinity of the alkaline solutions. IllUsing these optimum alkaline concentrations, 22 displacement runs have been performed; 13 runs with the variable salinity of the alkaline solutions, 6 runs with the variable injection flow rate and the left 3 runs were the base floods performed without oil, to see the interaction of alkaline solutions with the porous matrix. The results of the displacement tests showed that the sodium hydroxide (NaOH) solutions with increasing salinity, has given the most significant incremental oil recovery, about 3 % to 9 % for Garzan crude oil, while the sodium hydroxide (NaOH) and sodium silicate (NaSi04) solutions with different salinities has been not effective on the incremental oil recovery for Raman crude oil, when compared with the base waterfloods performed for each crude oil types. 6 displacement runs have been performed; 3 runs for Garzan crude oil and 3 runs for Raman crude oil at injection flow rates of 400 cc/hr, 300 cc/hr, 200 cc/hr and 100 cc/hr for each crude oil with the salinity of the alkaline solution that yielded maximum oil recovery. The results of the displacement tests showed that injection flow rate of alkaline solution has an important effect on Garzan crude oil and less effect on Raman crude oil in scope of oil recovery achieved. The optimum injection flow rates for both Garzan and Raman crude oils have been found, which was 183 cc/hr for Garzan crude oil and 315 cc/hr for Raman crude oil for our model. Key Words : Improved Oil Recovery, Alkaline Solution, Limestone Reservoir Model, Interfacial Tension, Crude Oil/ Alkaline Solution Interface. IV