İsveç'in kalkınma parametreleri: Beşeri sermaye
The development parameters of Sweden: Human capital
- Tez No: 685982
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ERMAĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kalkınma, Beşeri Sermaye, İsveç Modeli, İsveç, İnsani Kalkınma, Ekonomik Kalkınma, İnsani Gelişim Endeksi, Development, Human Capital, the SwedishModel, Sweden, Human Deve-lopment, Economic Development, Human Development Index
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Uluslararası ilişkiler disiplininde son dönemlerde ülkelerin kalkınması ve gelişmişlikleri ile ilgili analizler yapılan çalışmalarda bir artış yaşanmaktadır. Bu minvalde yapılan araştırmalarda ülkelerin kalkınma politikaları incelenirken bir üretim faktörü olarak beşeri sermaye kavramı da ele alınmaya başlanmıştır. İşgücünün sahip olduğu ve bir kaynak veya varlık olarak görülen beceriler olarak tanımlanan beşeri sermayeyi bireylere yapılan eği-tim, öğretim, sağlık gibi yatırımlar kapsamaktadır. Bu yatırımların bireyin üretkenliğini artırdığı fikri günümüzde bu kavramın kalkınmada odak haline gelmesini ve ülkelerdeki kalkınmaların gerçekleştirilmesinde en önemli faktör olarak görülmesini sağlamıştır. Zira ülkelerde değişim ve gelişim adına bir şey yapılmak isteniyorsa beşeri sermaye mutlaka gereklidir. Bu çalışmada İskandinavya modeli içerisinde yer alan İsveç'in kalkınması ile beşeri sermayesi arasında bir ilişki ortaya koyulmaktadır. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından sunulan İnsani Gelişmişlik Endeksi'nde üst sıralarda yer alan İsveç'in bu başarısı çalışma için dikkat çekici neden olmuştur. Bu başarı nereden kaynaklanıyor? Bu başarıda İskandinavya modeli ne derece etkili olmuştur? Uluslararası birçok alanda başarı sağlayan İsveç'in bu başarıları elde etmesinde en büyük etken beşeri sermayesi midir? Bu sorulara cevap ararken İsveç ülke analizinin yanı sıra kalkınma faktörleri ele alınarak İsveç'in bu başarıyı nasıl elde ettiğine dair sonuçlara ulaşılmaya çalışılacaktır. Çalışma dört bölümden meydana gelmektedir; ilk bölümde çalışma kapsamında kullanılacak ana kav-ramlar olan kalkınma ve beşeri sermaye kavramları ve tez ile ilgili teoriler açıklanmıştır. İkinci bölümde İsveç'in kalınma hikayesini anlamımızı sağlayacak şekilde farklı alanlarda ülke analizi sunulmuştur. Son bölümde ise yapılan araştırmalar ve elde edilen bilgiler doğrultusunda İsveç'in kalkınma süreci insani kalkınma açısından analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
There has been an increase in the number of research work carried out in international relations discipline covering economic development and progress of the countries. Research and analysis of contries' development policies have started to use human capital as a production factor concept. The definition of human capital concept is defined as skills/sources/capital possessed by the labour force and human capital scope is investments made in individuals, such as in areas like education and health. The idea that these investments make individuals more productive has made this concept a focal point in development discussions and a substantial factor in countries' development realizations. Because something is to be done regarding change and development in a country human capital is essential. This work presents a reletion between Seden's development and human capital within the scope of Scandinavian Model. Sweden's success by placing itself on the top in Human Development Index prepared by based on United Nations Development Prog-ram has been the attractive reason to choose this topic. What is teh source of this suc-cess? How influential was the Scandinavian model/Swedish Model in this success? Is human capital the main factor for Sweden achieving success in a wide range of international fields? While trying to answer these questions, an anlyse of Sweden and deve-lopment factors will be dealt with to reach conclusions on how Sweden obtained this success. This work comprises of three chapters; in the first chapter the concepts of develop-ment and human capital and the theories are explanied in detail. The second chapter examines Sweden in different areas to help us understand the succes story of Sweden's development. The last chapter analyses Sweden's development process from human development perspective by using the information obtained from the research and examinations of the thesis work thereuntil.