İskeletsel sınıf III maloklüzyonu bulunan erken ve geç dönemde tedaviye başlanan hastalarda 2 farklı maksiller protraksiyon protokolünün tedavi etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the treatment efficacy of 2 different maxillary protraction protocols in patients with skeletal Class III malocclusion who were started on early or late treatment
- Tez No: 685988
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İHSAN SAMİ GÜVENÇ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Alt RAMEC, HMG, Sınıf III, yüz maskesi, Alt RAMEC, Class III, face mask, RPE
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
İskeletsel Sınıf III maloklüzyonu bulunan erken ve geç dönemde tedaviye başlanan hastalarda 2 farklı maksiller protraksiyon protokolünün tedavi etkinliğinin değerlendirilmesi Amaç: Bu çalışmanın amacı Alt RAMEC protokolü ve yüz maskesi kullanımı ile hızlı maksiller genişletme protokolü ve yüz maskesi kullanımının, 12 yaş ve altı ile 12 yaş üzeri hastalarda etkinliklerini retrospektif olarak incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif araştırmanın materyali, Uşak Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'nın arşivinden alınan; hızlı maksiller genişletme ve yüz maskesi ile tedavi olmuş 20 erkek, 20 kız ile Alt-RAMEC yöntemi ve yüz maskesi ile tedavi olmuş 20 erkek, 20 kız olmak üzere toplam 80 iskeletsel Sınıf III maloklüzyona sahip bireyin tedavi öncesi ve tedavi sonrası lateral sefalometrik filmlerinden oluşturuldu. Tedavi sonrası değerlerden tedavi öncesi değerler çıkarılarak, her bir değişken için tedavi farklılığını gösteren fark değeri elde edildi. Hızlı maksiller genişletme, Alt-RAMEC gruplarında ve 12< ile ≤12 yaş gruplarında değişkenlerin farklarını karşılaştırmak için bağımsız örneklem t testi kullanıldı. Bulgular: 12 yaş ve altı hastalarda Alt RAMEC ile yüz maskesi tedavisi görmüş grupta alt ve üst hava yolu, hızlı maksiller genişletme ile yüz maskesi tedavisi görmüş gruptaki hastalardan anlamlı derecede fazla değişiklik göstermiştir. 12 yaş üstü hastalarda Alt RAMEC ile yüz maskesi tedavisi görmüş grupta U1-NA Perp (mm) ve A-Na perp (mm), hızlı maksiller genişletme ile yüz maskesi tedavisi görmüş gruptaki hastalardan anlamlı derecede fazla değişiklik göstermiştir. Sonuç: Bu çalışmanın sonucunda, Alt-RAMEC yönteminin hava yolu genişletme etkisinin özellikle erken dönem tedaviye başlanan hastalarda daha iyi sonuçlar verdiği görülmüştür. Geç dönem tedaviye başlanan hastalarda da Alt-RAMEC yönteminin, maksillanın dişsel ve iskeletsel düzeltiminde daha etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the treatment efficacy of 2 different maxillary protraction protocols in patients with skeletal Class III malocclusion who were started on early or late treatment- Aim: The aim of this study is to retrospectively examine the efficacy of the Alt-RAMEC protocol and face mask use, as well as rapid maxillary expansion protocol and face mask use, in patients aged ≤12 years and > 12 years. Materials and Methods: The material of this retrospective study was composed of pre-treatment and post-treatment lateral cephalometric radiographs of a total of 80 subjects with skeletal Class III malocclusions, 20 males and 20 females, who were treated with rapid maxillary expansion and face mask, and 20 males and 20 females, who were treated with Alt-RAMEC method and face mask, from archive of Uşak University Faculty of Dentistry, Department of Orthodontics. By subtracting the pre-treatment values from the post-treatment values, the difference value indicating the treatment difference was obtained for each variable. An independent sample t-test was used to compare the differences of variables in rapid maxillary expansion and Alt-RAMEC groups, and the age groups of >12years and ≤12 years. Results: In patients aged 12 years and younger, the lower and upper airways in the Alt- RAMEC and face mask-treated group differed significantly more than in the rapid maxillary expansion and face mask-treated group. In patients over 12 years of age, U1-NA Perp (mm) and A-Na perp (mm) in the Alt- RAMEC and face mask-treated group differed significantly more than in the rapid maxillary expansion and face mask-treated group. Conclusions: As a result of this study, it was seen that the airway dilator effect of the Alt-RAMEC method gave better results, especially in patients who were started on early treatment. The Alt-RAMEC method was also found to be more effective in dental and skeletal correction of the maxilla in patients who were started on late treatment.