İki farklı elektronik kök ucu bulucunun kalsiyum silikat esaslı kök kanal patlarının sökümü sırasındaki performanslarının karşılaştırılması
Comparative analysis of two different apex locaters during removal of calcium silicate based root canal sealers; an in vitro study
- Tez No: 685992
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PARLA MEVA DURMAZPINAR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Apex locators, apical constraction, calcium silicate based sealers retreatment
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
İki Farklı Elektronik Kök Ucu Bulucunun Kalsiyum Silikat Esaslı Kök Kanal Patlarının Sökümü Sırasındaki Performanslarının Karşılaştırılması Öğrenci Adı: Pelin Andaç Göçer Danışman Adı: Dr. Öğr. Üyesi Parla Meva Durmazpınar Amaç: Kök kanal tedavisi tekrarındaRetreatmentta çalışma uzunluğunun yeniden belirlenmesi tedavinin prognozu açısından oldukça önemlidir. Ancak kök kanalı dolumunda kullanılan kanal patları retreatmantta apeks bulucuların ölçüm doğruluklarını etkileyebilir. Bu çalışmanın amacı da farklı kanal dolgu patlarıyla doldurulan kanallarda retreatment işlemi sırasında farklı apeks bulucuların etkinliklerini karşılaştırmaktır. Gereç ve yöntem: Çalışmamızda 90 tane çekilmiş insan dişinin kök kanalları Protaper (Dentsply Maillefer, Ballaigues, Switzerland) SX, S1, S2, F1 ve F2 döner eğeleri ile genişletildi.şekillendirildi ve %5,25 NaOCl ile irrigasyon yapıldı. Kök kanalları patı olarak MTA Fillapex (Angelus, Londrina, Brazil), Ceraseal (Meta Biomed Co., Korea) veya AH Plus (Dentsply, Germany) patları kullanıldıile dolduruldu. Dişler 7 gün %100 nemli ortamda 37ᵒC'de inkübatörde tutulduktan sonra kanal dolumları söküldü. Dişlerin rRetreatment prosedüründen sonra direkt gözlemle asıl çalışma boylarıu (AÇB) kaydedildilirken,. Propex Pixi (Densply, Tulsa, OK) ve Root ZX (Morita, Tokyo, Japan) ile yapılan ölçümlerle de EÇB (elektronik çalışma boylarıu) (EÇB) belirlendi. Elde edilen vve verilerin istatistiksel analizleri p0,05). Kalsiyum silikat bazlı kök kanal patlarının Propex Pixi ve Root ZX'in ölçüm performanslarına istatistiksel olarak anlamlı etkileri bulunamamıştır (p>
Özet (Çeviri)
Comparative Analysis of Two Different Apex Locaters During Removal of Calcium Silicate Based Root Canal Sealers; An In Vitro Study Student name: Dt. Pelin Andaç Göçer Name of Supervisor: Asst. Prof. Parla Meva Durmazpınar Objective: Determining the working length during endodontic retreatment is very important in the prognosis of the treatment. The aim of this study is to evaluate the accuracy of Root ZX and ProPex Pixi during retreatment of canals obturated with different calcium silicate based materials. Material and methods In our study, 90 extracted human teeth instrumentated by Protaper (Dentsply Maillefer, Ballaigues, Switzerland) SX, S1, S2, F1 and F2 rotary files and irrigated with %5.25 NaOCl. Root canals were filled with gutta percha and MTA Fillapex (Angelus, Londrina, Brazil), Ceraseal (Meta Biomed Co., Korea) or AH Plus (Dentsply, Germany). After the teeth were kept in an incubator at 37ᵒC in a 100% humidity environment for 7 days, the canal fillings were removed and two different working lengths were determined. Actual working length (AÇB) was recorded by direct observation. Electronic working length (EÇB) was determined with Propex Pixi (Densply, Tulsa, OK) and Root ZX (Morita, Tokyo, Japan). Statistical analyzes of the obtained data were evaluated at p0.05). Calcium silicate based root canal sealers did not have statistically significant effects on the measurement performances of Propex Pixi and Root ZX (p>0.05).