İlkokul 4. sınıf sosyal bilgiler dersinde değişim ve süreklilik becerisinin öğretilmesi: Bir eylem araştırması
Teaching change and continuity skills in 4th grade primary school social studies course: An action research
- Tez No: 686045
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Değişim ve süreklilik becerisi, kronoloji bilgi ve becerisi, proje temelli öğrenme, oyun temelli öğrenme, biyografi temelli öğrenme, Change and continuity skill, choronology knowledge and skill, project based learning, game based learning, biography based learning
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Sosyal Bilgiler dersinin tarihe dayalı konularının etkili biçimde öğretilebilmesi için tarihsel zamanı oluşturan kronoloji bilgi ve becerisi ile değişim ve süreklilik algısı içinde ele alınması faydalı olacaktır. Bu çalışmada ilkokul 4. sınıf Sosyal Bilgiler dersi“Kültür ve Miras”öğrenme alanını işlemeye yönelik alternatif eğitim-öğretim yöntemleri kullanılmıştır. Tarihsel olaylara dayalı olan bu öğrenme alanının öğrenciye,“değişim ve süreklilik becerisi”ile“kronoloji bilgi ve becerisi”ni kazandırması beklenir. Çalışmamızda, bu becerileri kazandırmaya yönelik oluşturulan ders planında“proje temelli öğrenme yöntemi”,“oyun temelli öğrenme yöntemi”ve“biyografi temelli öğrenme yöntemi”kullanılmıştır. Uygulamalı eylem araştırması şeklinde tasarlanan bu çalışmada, çalışma grubu olarak, araştırmacının öğretmenlik yaptığı kendi sınıfındaki 25 öğrenci ve velileri seçilmiştir. Veri toplama aracı olarak belirlenen nitel veri araçlarından elde edilen veriler, betimsel analiz yöntemi ile incelenip sunulmuştur. Çalışmadan elde edilen bulgular, belirlenen üç ana başlık altında toplanıp analiz edilmiştir. Proje temelli öğrenme kapsamında,“Benim Köyüm, Benim Tarihim, Benim Ailem”isimli bir proje çalışması yapılmış; öğrenci ürünlerinden ve performanslarından elde edilen bulgular ışığında, öğrencilerin aile tarihlerini sunarken değişim ve süreklilik kavramını anladığı görülmüştür. Biyografi temelli öğrenme aşamasında, öğrenci performanslarından ve biyografi sunumlarından elde edilen bulgulara göre kronoloji bilgi ve becerisinin öğrencilerin büyük bölümü tarafından kazanıldığı görülmüştür. Oyun temelli öğrenme aşamasında ise geleneksel çocuk oyunlarının, değişim ve süreklilik becerisini kazanmaya olumlu yönde katkı sağladığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonucuna göre ilkokul 4. sınıf Sosyal Bilgiler dersi“Kültür ve Miras”öğrenme alanında yer alan değişim ve süreklilik becerisi ile kronoloji bilgi ve becerisinin kazandırılmasında uygulanan, proje temelli öğrenme, oyun temelli öğrenme ve biyografi temelli öğrenme yöntemleri faydalı ve etkili bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In order to teach the history-based subjects of Social Studies Course effectively, it will be useful to consider the chronology knowledge and skills that constitute the historical time and the perseption of change and continuity. In this study, alternative education teaching methods were used to process“Culture and Heritage”unit of the primary school 4th grade social science. This unit is expected to give the student“change and continuity skill”and“choronology knowledge and skill”. In our study, project based teaching method, game based method and biography based teaching method were used in the lesson plan designed to teach these skills. In this study which was designed as an action research, 25 students and their parents were selected as the study group in the researcher's own classroom. The data obtained from qualitative data tools determined as the data collection tool were examined and presented with the descriptive analysis method. According to the findings obtained from student products and performances in the theme of project based teaching, it is concleded that all students have acquired the cahange and continiuty skills. According to the findings obtained from student performances and biography presentations in the biography based teaching theme , it was observed that the choronology knowledge and skills were gained by most of the students. In the theme of game based teaching, it was concleded that traditional children's games contribute positively to gaining change and continiuty skills. According to the results of research, projest based learning, game based learning and biography based learning methods applied to gain the change and continiuty skills and choronology knwledge and skills in the“Culture and Heritage”unit of the primary school 4th Social Studies course were found useful and effective.