Zazaki di bestoği
Zazacada bağlaçlar
- Tez No: 686057
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL SÖYLEMEZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Bağlaç, Dilbilgisi, Zazaca, Conjunction, Grammar, Zazaki Bestoği
- Yıl: 2021
- Dil: Zazaca
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zaza Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 302
Özet
Bağlaçlar, dilin önemli unsurlarındandır. Tek başına anlamı olmayan bağlaçlar, cümle içerisinde anlam ilgisi kurarak kelimeleri, kelime gruplarını ve cümleleri birbirine bağlarlar. Bu çalışmada Zazaca'da yer alan bağlaçlar ele alınmıştır. Tespit edilen bağlaçlar şekil, görev, kullanıldığı yer, kelime türü ve köken açısından incelenmiştir. Çalışmaya kaynaklık eden eserler Zazaca'nın konuşulduğu her bölgeden alınmıştır. Bu şekilde bağlaçların varyantlarına da çalışmada yer verilmiştir. Açıklayıcı olması açısından bağlaçlar, içinde geçtiği cümle ile birlikte çalışmada yer almıştır.
Özet (Çeviri)
Conjunctions are among the significant components of language. Having no meaning on their own, conjunctions connect words, phrases and sentences by establishing a meaning relationship in the sentence. In this study, conjunctions in Zazaki are discussed. Identified conjunctions were examined in terms of shape, function, place of use, word type and origin. The works that form source of this study were taken from every region where Zazaki is spoken. In this way, variants of conjunctions are also included in the study. In terms of being explanatory, the conjunctions are included in the study together with the sentence in which it is used.