Alüminyum ek muf üretimine yönelik çift havşalama ve delik delme üzerine bir endüstriyel otomasyon sistemi
An industrial automation system on double counting and hole drilling for aluminium additional cable joint production
  1. Tez No: 686257
  2. Yazar: BERK DURKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ REŞİT ERÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mekatronik Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Mechatronics Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Alüminyum ek muf, havşalama, endüstriyel otomasyon, Keywords: Aluminum cable joint, counterboring, industrial automation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Alüminyum ek muf uygulamaları; otomotiv, denizcilik, endüstriyel üretim vb. sektörlerindeki elektrik tesisatlarında kullanılan bir kabloyu başka bir kabloya bağlamak için yaygın olarak kullanılır. Karşılıklı kablolara ait tel uçlarının ek muf içerisinde sıkıştırılması sonucu bir elektrik bağlantısı sağlanır. Alüminyum ek mufları, ister tek telli kablo, ister çok telli kablo olsun kabloları birbirine bağlamayı mümkün kılar. Elektriksel kısa devrelerin önlenmesi (gevşek çapaklardan kaynaklanan), oluşabilecek düzensiz elektrik ve manyetik alanı engellemek için pürüzlü kenarların kaldırılması, çapak oluşumunun önlenmesi, merkez doğruluğunun sağlanması, keskin kenarların çap profilini engellemesinin önlenmesi, kaplama sonrası oluşacak geometri farklılıklarının ve eksen kaçıklıklarının önlenmesi, kaplama sonrası boya ve kaplama birikmesinin engellenmesi, çatlak oluşumlarının neden olduğu düzensiz kenarlar nedeniyle oluşabilecek yanlış boyutsal ölçümlerin önüne geçilmesi, estetik görünümün sağlanması, eşleşen parçaların montajının kolaylaştırılması (daha az kuvvet ve enerji ile), montaj esnasında ellerin kesilmesinin önlemesi için çapağın doğru şekilde giderilmesi hedeflenmiştir. Bu nedenle ek mufun her iki ucuna havşalama işlemi yapılması sağlanabilmektedir. 1970'lerin sonunda çapak temizleme maliyeti yılda altı milyar dolar iken 2006'da 27 milyar dolar olduğu görülmektedir; çapak maliyetinin yaklaşık otuz yılda dört katına çıktığı görülmektedir. Giderilemeyen çapakların maliyeti bilinememektedir. Havşalamanın ana nedenlerinden biri de sonradan oluşabilecek olan bu maliyeti de ortadan kaldırmaktır. Ek muf bağlantı montajının ölçüsel olarak uygun şekilde yapılması ve karşılıklı kabloların uygun konumda olduğunun tespitini kolaylaştırmak için delik delme ünitesi tasarlanabilmektedir.. Havşalama ve delik delme işlem prosesinin kısıt (darboğaz) iş istasyonu olmasını engellemek üretim kapasitesinin karşılanması için önem arz etmektedir. Üretim kapasitesinin karşılanması ve global dünya pazarında iş hacminin artırılması otomasyon sistemleri tarafından sağlanmakta ve düzenlenmektedir. Tasarlanan otomasyon sistemi SRPS N. F4.101 standardındaki alüminyum ek muf üretimine yönelik, insan taraflı hata payını ortadan kaldırarak, fazla/eksik hammadde kullanımının önüne geçerek, tek tip ürünlerin ortaya çıkmasını sağlanabilmektedir..
Özet (Çeviri)
Aluminum cable joint applications are widely used to connect any cable to another cable in electrical installations in automotive, marine and many other industries. An electrical connection is provided by compressing the wire ends of the reciprocal cables in the joint. Aluminum cable joints make it possible to interconnect both single-wire or multi-wire cables. Proper removal of burrs is important to prevent short circuits (caused by loose burrs), eliminate rough edges to prevent irregular electrical and magnetic fields, avoid burr formation, ensure the accuracy of center, prevent sharp edges from blocking the diameter profile, avoid geometrical differences and axial misalignment after coating, prevent the accumulation of paint and coating after application, prevent inaccurate dimensional measurements that may occur due to irregular edges caused by crack formation, achieve aesthetic appearance, facilitate the assembly of matching parts (with lower levels of force and energy) and avoid hand injuries (cuts) during assembly. Thus, it is necessary to counterbore both terminals of the joint. At the end of the 1970s, the cost of deburring was $6 billion per year, whereas it increased to $27 billion in 2006, so the cost of deburring quadrupled approximately in thirty years. The cost of burrs that cannot be removed is unknown. One of the main reasons for countersinkis to eliminate future costs. Drilling was required to make the joint connection properly in size and to facilitate to determine that the cables are mutually in the proper position. It is important to prevent the counterbore and drilling process from becoming a constraint (bottleneck) workstation in order to meet the production capacity. Automation systems enable and regulate meeting the production capacity and increasing the business volume in the global market. The intended automation system will eliminate the human error margin in the production of aluminum cable joint at the SRPS N. F4.101 standard, preventing the use of excess/deficient raw materials and will allow creating uniform products.