Sosyal medya kullanımının mekân tasarımına etkisi
The impact of social media usage on spatial design
  1. Tez No: 686321
  2. Yazar: BESTE YALGIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERPİL ÖZKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, mekân, tasarım, tüketim, bağımlılık, Social media, space, design, consumption, addiction
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Işık Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Tüketim kültürünün temelini oluşturan kavramlardan biri iletişimdir. Bireylerin özgürce iletişime geçebildiği sosyal medya uygulamalarının gelişimiyle birlikte, mekân tasarım algısında psikolojik, fizyolojik, ekonomik ve sosyal-kültürel değişiklikler gözlemlenmiştir. Uygulamalarda yer bulmuş popüler mekânları ziyaret etme isteği duyan bireyler, paylaşılan görsellerin ve yorumların etkisinde kalmaya başlamıştır. Algıyı yönlendiren ziyaretçi değerlendirmeleri, mekân tasarımında dönüşümlere sebep olmuştur. Böylelikle, gösteri toplumu için yaşayan bireylerin sosyal medya uygulamalarında içerik üretebilmesine elverişli olan mekân atmosferleri yaratılmaya başlanmıştır. Bu bağlamda araştırmada; sosyal medya uygulamalarının bireyler üzerindeki yönlendirici etkisi belirlenerek, mekân tasarımına olan yansımalarının incelenmesi amaçlanmıştır. Veri toplama yönteminde ise, anket tekniği uygulanmıştır. Katılımcıların mekân tasarımı bağlamında değerlendirmeleri toplanarak, istatistiksel analiz teknikleriyle yorumlanmıştır. Araştırmanın katılımcıları, basit seçkisiz örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Örneklem grubunu; sosyal medya kullanıcısı olan 279'u kadın, 179'u ise erkek olmak üzere toplam 458 birey oluşturmuştur. Sonuç olarak sosyal medya uygulamalarının mekân tasarımı üzerindeki rolü, yeme–içme, turizm, mağaza mekânları kapsamında incelenmiş ve mevcut etkinin var olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Communication is one of the concepts forming the consumption culture. Psychological, physiological, economic, and social-cultural shifts in the perception of spatial design is observed with the development of social media apps allowing users to contact freely. Individuals who desire to visit popular locations featured in the apps have begun to be influenced by the shared photos and comments. Visitor reviews shaping the perception have caused changes in spatial design. As a result, spatial atmospheres ideal for individuals living in the spectacle society have begun to be created in order to develop content on social media apps. In this context, the aim of the study is to identify the guiding influence of social media apps on individuals and to examine its reflections on spatial design. As for the data collection method, questionnaire technique is applied. Participants' reviews in the context of spatial design are obtained and interpreted using the statistical analytic technique. The participants of the study are selected by the simple random sampling. The sampling group consists of 458 social media users, 279 of whom are women and 179 of whom are men. As a result of the study, the role of social media apps in spatial design was addressed in the contexts of food & beverages, tourism, and stores, and it has been concluded that the present influence exists.