Geleneksel dans uygulamalarında 'his' kavramı
The concept of 'feeling' in traditional dance practices
- Tez No: 686335
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FÜSUN AŞKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bale ve Dans, Sahne ve Görüntü Sanatları, Ballet and Dance, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: His, Geleneksel, Dans, Duygu, Feeling, Traditional, Dance, Emotion
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Halk Oyunları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Oyunları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu tezin öncelikli amacı duyguların ve hislerin ne olduklarını geleneksel dans evreninde örneklendirerek açıklamaktır. Birinci Bölüm'de duygu ve hislerin tanımlanmaları yoluyla bedensel (biyolojik), bilişsel ve psikolojik süreçlere odaklanılmıştır. Ayrıca özellikle akademik bir disiplin olarak düşünüldüğünde bilginin, gerçekliğin ve varlığın temel doğasını inceleyen felsefe alanından hislere dayalı tartışmalara yer verilmiştir. İkinci Bölüm, duyguların bedensel, bilişsel, psikolojik ve felsefi bağlantılarını dans kültürüyle ilişkilendirmek için bağlayıcı bir bölüm olarak düşünülmüştür. Bu bölümde bireyin eşsizliği vurgulanarak, kültür bilimleri ve fenomenolojik felsefi çalışmalar dans örnekleriyle desteklenmektedir. Bölüm, hermenötik fenomenolojinin örnek dans metinlerine nasıl uygulanabileceğine dair ipuçlarıyla tamamlanmıştır. Örneklerde dans yüksek lisans öğrencilerinin otobiyografik metinleri kullanılmıştır. Bu uygulama ile fenomenolojinin dans alanında kullanılabilmesinin desteklenmesi amaçlanmıştır. Bu şekilde metinler, insanların dansı deneyimleyenler olarak his kavramını nasıl deneyimlediklerini düşünmeye yönlendirmiştir. Bu nedenle, İkinci Bölüm öncelikle beşerî bilim araştırmalarında dansı konu edinmek için fenomenolojinin kullanılmasına yönelik bir dizi metodolojik öneri olarak okunabilecektir. Bu kapsamda bölüm; bilgi, söz ve eylemlerin nasıl yorumlanacağına dair kaynakların dans kültürüne nasıl uygulanacağına yönelik hazırlanan Üçüncü Bölüm'e rehberlik etmektedir. Macaristan, Romanya ve Sırbistan'da 2019 Eylül - 2020 Ocak ayları arasındaki beş aylık süre için elde edilen bilgi ve belgelerin değerlendirilmesi bu tezin üçüncü bölümünde yer almaktadır. Birinci Bölüm'deki teorik çerçeve ve İkinci Bölüm'deki yöntemler Üçüncü Bölüm'de kullanılmıştır. Choreomundus Programı çalışmalarında kullanılan kaynaklar, notlar ve raporlar, tezde geleneksel dansta his kavramını çeşitli bağlamlarıyla ortaya koymak için uluslararası dans bilgisi edinme fırsatı vermiştir. Geleneksel dansta his kavramının pek çok disiplinin sağladığı yöntem ve teknikler düzeyinde incelenebilir olduğunu ortaya koymayı hedefleyen çalışma, müteakip çalışmaları bağlamsal açıdan aydınlatmak düşüncesiyle tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The primary purpose of this thesis is to explain what emotions and feelings are by exemplifying them in the traditional dance universe. Chapter One focuses on bodily (biological), cognitive and psychological processes through the description of emotions and feelings. In addition, discussions of emotions and feeling from the field of philosophy, which examines the basic nature of knowledge, reality and existence, especially when considered as an academic discipline, are included. Chapter Two is intended as a binding chapter to relate the bodily, cognitive, psychological and philosophical connections of emotions to dance culture. In this section, the uniqueness of the individual is emphasized, cultural sciences and phenomenological philosophical studies are supported by dance examples. The chapter is concluded with tips on how hermeneutic phenomenology can be applied to sample dance texts. Autobiographical texts of dance graduate students were used in the examples. With this application, it is aimed to support the use of phenomenology in the field of dance. In this way, the texts have led people to consider how they experience the concept of feeling as those who experience dance. Therefore, Chapter Two can be read primarily as a set of methodological recommendations for the use of phenomenology to address dance in humanities research. In this context, the section guides Chapter Three, and is prepared on how to apply the resources on interpretive information, words and actions to dance culture. Evaluation of the information and documents obtained in Hungary, Romania and Serbia for five months between 2019 September - 2020 January is placed mainly in the Third Chapter of this thesis. Theoretical framework in the first and the methods in the second chapters are used in Chapter Three. The resources, notes and reports used in the work of the Choreomundus Program gives the oppurtunity to obtain international dance knowledge to reveal the feeling concept in traditional dance in various contexts for the thesis. Methods and techniques provided by many disciplines are combined in the thesis with the thought of illuminating the following studies from a contextual perspective.