Tomarza Türkmen ağzı (inceleme-metinler-sözlük)
Tomarza Turkmen dialect
- Tez No: 686389
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ARGUNŞAH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kayseri, Tomarza İlçesi, Tomarza Türkmen Ağzı, Anadolu Ağızları, Kayseri Province, Tomarza district of Kayseri Province, The Grammatical Features of Turkmen People Living in Tomarza district of Kayseri province, The Grammatical Features of Anatolian People
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 367
Özet
'Tomarza Türkmen Ağzı' ismini verdiğimiz bu çalışma Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türk Dili Edebiyatı Anabilim Dalında Yüksek Lisans tezi olarak sunulmak için hazırlanmıştır. Bu çalışmaya metinlerin derlenmesi ile başlayıp, metinlerin transkiribe edilmesi ile devam edilmiştir. Transkiribe ettiğimiz metinleri inceleyerek bölge halkının ağız özellikleri ortaya koyulmaya çalışımıştır. Çalışmamız sırasıyla Giriş, İnceleme, Metinler ve Sözlük bölümlerinden oluşturulmuştur. Giriş bölümünde, ilçenin tarihi, coğrafyası ve Türkmen kimliğinden bahsedilmiştir. İnceleme bölümünde bölge ağzından derlenmiş metinlere dayanan ses ve şekil bilgisine yer verilmiştir. Metinler bölümünde, 26 farklı mahalleden 43 metin çeviri yazılı olarak verilmiştir. Sözlük bölümünde de derlemiş olduğumuz metinlerde geçen ve ayrıca bölge halkının konuşmalarından tespit ettiğimiz, yazı dilinde yer almayan veya ses değişmelerine uğrayan kelimeler sıralanmış ve standart dildeki karşılıkları verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, which we call the grammatical features of Turkmen people living in Tomarza district of Kayseri province, has been prepared to be presented as a master thesis to Erciyes University Institute of Social Sciences, Department of Turkish Language and Literature. This work started with the compilation of the texts and contiuned with the transcribing of the texts. Our study consists of four chapters titled“Introduction”,“Review”,“Texts”and“Dictionary”. In the“Introduction”section, the history of the district, the Turkmen identity, the geography and population of the indigenous people are included. In the“Review”section, phonetic and morphological information based on texts collected from the regional dialect was examined. In the“Texts”section, 43 texts compiled from 26 different neighborhoods are given in translation. In the“Dictionary”section, both the words in the texts we have compiled and the words we identified from the speeches of the local people that are not found in the written or with sound changes are listed and their equivalents are given in the standart language.