Avşar Türkmenlerinde doğum evlenme ve ölüm ile ilgili inanış ve uygulamalar (Tomarza örneği)
Beliefs and practices about birth, marriage anddeath among Avşar Turkmen (Tomarza example)
  1. Tez No: 948214
  2. Yazar: ALİ YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SELÇUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Türkmenler, Avşarlar, Doğum, Evlenme, Ölüm, Turkmens, Avshars, Birth, Marriage, Death
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Türkmenler, bazı doğal ve sosyal nedenlerle güneye doğru akın eden Orta Asya'nın sarı tenli bir grubudur, bu grup Türkmenistan ve İran'ın Türkmen Sahrası'nda ikamet ediyordu ve ayrıca bazıları Afganistan, Çin, Irak ve Türkiye'de yaşamıştır. Şüphesiz her ailenin bir soyağacı vardır ve antropolojinin en önemli amaçlarından biri, farklı kabilelerin kökenini ve soyağacını tanımaktır. Günümüzde Türkiye'nin hemen her noktasında Avşarlar'ı görmek mümkündür. Yer ismi olarak Kayı'dan sonra İkincidir ve bizim tespit edilen 55 tane adı Avşar olan köy ve kasaba vardır. Bunun yanında göl, baraj, ova, yayla vs. Avşar adı ile anılmaktadır. Bilhassa Kayseri ilçe ve köylerinde yaşayan Avşarlar'da çok büyük bir boy ve soy şuuru vardır ve de Türk milliyetçileridirler. 1980 öncesi saflıklarından dolayı çeşitli zararlı akımlar ve yabancı ideolojilere kapılanları görülmüşse de artık uyanmışlar ve kendi özüne dönmüşlerdir. Bu çalışmada ise temel amaç Avşar Türkmenlerinde doğum evlenme ve ölüm ile ilgili inanış ve uygulamaları araştırmaktır.
Özet (Çeviri)
The Turkmens are a yellow-skinned group of Central Asia that migrated southward due to some natural and social reasons, this group was residing in Turkmenistan and the Turkmen Sahara of Iran, and some also lived in Afghanistan, China, Iraq and Türkiye. Undoubtedly, every family has a family tree, and one of the most important goals of anthropology is to recognize the origin and family tree of different tribes. Today, it is possible to see Avshars in almost every part of Türkiye. It is the second place name after Kayı, and there are 55 villages and towns named Avşar that we have identified. In addition, lakes, dams, plains, plateaus, etc. are called Avşar. Especially in the districts and villages of Kayseri, there is a very large tribe and lineage consciousness in the Avshars, and they are Turkish nationalists. Although some of them were caught up in various harmful movements and foreign ideologies due to their naivety before 1980, they have now woken up and returned to their own essence. The main purpose of this study is to investigate the beliefs and practices regarding birth, marriage and death among Avshar Turkmens.