Türkiye'deki terör örgütleri ve etkileri: PKK ve DHKP-C örneği
Terrorist organizations in turkey and the effects: The cases of PKK and DHKP-C
  1. Tez No: 686397
  2. Yazar: MEHMET AYDIN TOL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNEM YÜKSEL ÇENDEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Terör, Terörizm, Terör Örgütü, PKK, DHKP-C, Terror, Terrorism, Terrorist Organization, PKK, DHKP-C
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Ekonomi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Ekonomi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Terör ve terörizm kavramları, tanımlanması oldukça zor ve karmaşık kavramlardır. Devletlerin ulusal ve uluslararası güvenlikleri, terör örgütleri tarafından gerçekleştirilen şiddete dayalı eylemlerle doğrudan tehdit edilmektedir. Terörizm, şiddeti siyasallaştırarak toplumsal bütünlüğün zarar görmesine neden olmaktadır. Toplumsal kaos, korku, belirsizlik ve endişe halinin yaratılmasını hedeflemektedir. 21. yüzyılın gelişen ve değişen imkânlarının etkisiyle terör eylemlerinin çeşitliliği de artmış, terör örgütlerinin yeni fraksiyonlara ayrılarak yeni terör örgütleri kurmaları daha kolay hale gelmiştir. Türkiye, hassas jeopolitik konumu nedeniyle uzun yıllar terör örgütlerinin hedefinde yer almıştır. Ayrıca Türkiye'nin sahip olduğu sosyo-kültürel zenginlik ise terör örgütleri tarafından yoğun şekilde suiistimal edilmiş ve Türkiye'de görülen terörizm çeşitliliğine yansımıştır. Avrupa ülkelerine nazaran Türkiye'nin terörle mücadele tarihi oldukça eskilere uzanmaktadır. Bununla birlikte Türkiye'de terörizm çeşitliliğinin ve aktif terör örgütü sayısının çok yüksek olduğu görülmektedir. Türkiye'de en fazla öne çıkan terör örgütleri olarak PKK, DHKP-C, MLKP, İBDA-C, Türkiye Hizbullahı, DAEŞ ve FETÖ tespit edilmiştir. Bu hain terör örgütleri tarafından Türkiye'de çok sayıda terör saldırısı gerçekleştirilmiştir. Yaşanan söz konusu terör saldırılarında çok sayıda masum sivil, güvenlik görevlisi, devlet memuru, eğitimci ve sağlık çalışanı hayatını kaybetmiştir. Öte yandan ise bu terör saldırılarının Türkiye üzerinde çok yönlü ve olumsuz etkileri söz konusu olmuştur. Başta ekonomi, turizm ve toplumsal yapı olmak üzere çeşitli alanlarda terörizm ve terör saldırılarının çok sert yansımaları olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The concepts of terror and terrorism are very difficult and complex to define. The national and international securities of states are directly threatened by acts of violence carried out by terrorist organizations. Terrorism causes damage to social integrity by politicizing violence. It aims to create a state of social chaos, fear, uncertainty and anxiety. With the effect of the developing and changing opportunities of the 21st century, the diversity of terrorist acts has increased, and it has become easier for terrorist organizations to divide into new factions and establish new terrorist organizations. Turkey is located at the target of terrorist organizations for many years because of the sensitive geopolitical position. Moreover, Turkey's socio-cultural wealth that has been heavily abused by terrorist organizations and this situation is directly reflected in the diversity seen terrorism in Turkey. Compared to European countries, Turkey's fight against terrorism dates back to very early times. However, the diversity of terrorism and the number of active terrorist organizations in Turkey is seen as too high. The PKK, DHKP-C, MLKP, İBDA-C, Turkey Hezbollah, DAEŞ and FETÖ has been identified as a prominent terrorist organizations in Turkey. Many terrorist attacks have been carried out by these treacherous terrorist organizations in Turkey. Many innocent civilians, security forces, government officials, educators and healthcare professionals died in these terrorist attacks. On the other hand, these terrorist attacks in Turkey, has been versatile and negative effects. It is seen that terrorism and terrorist attacks have very harsh repercussions in various fields, especially in the economy, tourism and social structure.